F1: Szingapúrtól szigorúbb szabályok a bokszban

Szerző: Szántó Péter levél küldés 
Dátum: 2013.08.30. 13.30

A Szingapúri Nagydíjtól kezdve módosított kerékrögzítéseket kell alkalmazniuk a csapatoknak.

Mark Webber a nürburgringi bokszban lerepülő és egy operatőrt kiütő kereke indította el azt a vizsgálatot, amelynek eredményeként a Szingapúri Nagydíjtól kezdve minden csapatnak kötelező módosítani a kerékrögzítéseken. A technikai szabályzat 14.7-es pontja jelenleg is rögzíti, hogy az autóknak muszáj rendelkeznie olyan eszközzel, amely meggátolja a kerekek elszabadulását, de a pontos részletek nincsenek meghatározva.

Az FIA vizsgálata kiderítette, hogy a jelenleg használt szimpa kerékrögzítők csak abban az esetben nyújtanak védelmet, ha a kerék megfelelően rögzített pozíciójából mozdul el. Sok esetben azonban, mint például Webbernél is, a kerék elmozdulása eleve nem megfelelően rögzített pozícióból történik, és az ilyen balesetek ellen jelenleg nincs védelem.

Szingapúrtól kötelező a dupla védelmi rendszer alkalmazása: az első továbbra is akkor segít, ha a kerék megfelelően rögzített állapotából mozdulna el, a második az egyéb helyzetekből történő elszabadulásokat gátolja meg. Az FIA a nyári szünetben már tájékoztatta a csapatokat, hogy az Olasz Nagydíj után csak akkor felelnek meg a technikai szabályzat 14.7-es pontjának, ha dupla védelmi rendszert alkalmaznak.

“A pénteki belgiumi edzéseken már kipróbáltuk a rendszert, és valószínűleg Monzában is gyakorolunk vele” – mondta Sam Michael, a McLaren sportigazgatója. “Egy kicsit más, mint a korábbi rendszer, és amikor két másodperc körüli bokszkiállásokat csinálunk, a legkisebb módosítás is nagy eltérést okozhat. Egy apró módosítás is megzavarhatja a szerelőket és a rutinmozdulataikat.”

Kommentek

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.