F1: Szingapúrtól szigorúbb szabályok a bokszban

Szerző: Szántó Péter levél küldés 
Dátum: 2013.08.30. 13.30

A Szingapúri Nagydíjtól kezdve módosított kerékrögzítéseket kell alkalmazniuk a csapatoknak.

Mark Webber a nürburgringi bokszban lerepülő és egy operatőrt kiütő kereke indította el azt a vizsgálatot, amelynek eredményeként a Szingapúri Nagydíjtól kezdve minden csapatnak kötelező módosítani a kerékrögzítéseken. A technikai szabályzat 14.7-es pontja jelenleg is rögzíti, hogy az autóknak muszáj rendelkeznie olyan eszközzel, amely meggátolja a kerekek elszabadulását, de a pontos részletek nincsenek meghatározva.

Az FIA vizsgálata kiderítette, hogy a jelenleg használt szimpa kerékrögzítők csak abban az esetben nyújtanak védelmet, ha a kerék megfelelően rögzített pozíciójából mozdul el. Sok esetben azonban, mint például Webbernél is, a kerék elmozdulása eleve nem megfelelően rögzített pozícióból történik, és az ilyen balesetek ellen jelenleg nincs védelem.

Szingapúrtól kötelező a dupla védelmi rendszer alkalmazása: az első továbbra is akkor segít, ha a kerék megfelelően rögzített állapotából mozdulna el, a második az egyéb helyzetekből történő elszabadulásokat gátolja meg. Az FIA a nyári szünetben már tájékoztatta a csapatokat, hogy az Olasz Nagydíj után csak akkor felelnek meg a technikai szabályzat 14.7-es pontjának, ha dupla védelmi rendszert alkalmaznak.

“A pénteki belgiumi edzéseken már kipróbáltuk a rendszert, és valószínűleg Monzában is gyakorolunk vele” – mondta Sam Michael, a McLaren sportigazgatója. “Egy kicsit más, mint a korábbi rendszer, és amikor két másodperc körüli bokszkiállásokat csinálunk, a legkisebb módosítás is nagy eltérést okozhat. Egy apró módosítás is megzavarhatja a szerelőket és a rutinmozdulataikat.”

Kommentek

Festővászon lett a városi törpeautó

Párbeszéd a festés és a formatervezés, a technológia és a művészet az alkotó és a Renault között: indiai származású francia képzőművész nézte festővászonnak a Renault legkisebb típusát.

Pazar fotókon a budapesti fényvillamos

Talán még soha nem készültek ennyire jó képek az ünnepi járatról. Nem csoda, hogy világhírű lett a fényvillamos.

A nap videója: észt nem osztottak a Bentleyhez

A hölgy túlszaladt a jegyautomatán, de ez bárkivel előfordulhat, ez a kisebbik gond.

Melyik a jobb zöld rendszámos luxus-SUV?

400 lóerő körül rendszerteljesítmény, kényeztető felszereltség és papíron 2 liter körüli átlagfogyasztás: az Audi Q7 e-tron 3,0 TDI quattro vagy a Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD egyesíti hatékonyabban két világ előnyeit?

A nők vagy a férfiak cserélnek hamarabb gumit?

Az idén, október végéig, 1,9 százalékkal nőtt a téli gumiabroncs-piac a tavalyi év azonos időszakához képest Magyarországon, közép-európai szinten 6,4 százalékos növekedést mértek.

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.