F1: Rendes tesztszabályokat végre!

Ezután sem tilos a pirellis tesztelés

Szerző: Szántó Péter levél küldés 
Dátum: 2013.06.27. 15.30

Ross Brawn, a Mercedes csapatfőnöke szerint a teszteléssel kapcsolatos dolgok kezdenek kicsúszni a nemzetközi szövetség kezéből. Tisztázni kell a szabályokat.

A Mercedes-ügyben sokan szigorú büntetést vártak, de a csapat végül megúszta figyelmeztetéssel és az ifjoncteszttől való eltiltással, hogy a Spanyol Nagydíj után 1000 kilométert tesztelt a Pirellivel. Ross Brawn, a Mercedes csapatfőnöke szerint az ügy is bizonyíték arra, hogy hatalmas káosz van a tesztszabályok körül, az FIA kezéből kezd kicsúszni az irányítás. Ezért jó lenne, ha rendet tenne valaki, szigorúbb szabályokra van szükség.

“Az FIA szerencsére már vizsgálja az egész témakört, nem csak a mi konkrét ügyünket” – mondta Brawn. “Ott vannak például a forgatási napok – el tudja nekem magyarázni valaki, hogy ezeken mit csinálnak a csapatok? Ez az egész tesztelősdi elcsúszott az évek alatt, jelentős pontosításokra van szükség, hogy mindenkinek tiszta legyen a kép.”

“Az FIA most él a lehetőséggel, és tisztázza a kötelezettségeket. Jövőre, mondjuk, pont egyszerűbb lesz a helyzet, mert lesznek teljes, legális tesztnapjaink.”

Ahogy a Mercedes tárgyalása után jelezték, az FIA az ügy kapcsán meg is kezdte a tesztelés ellenőrzöttebb mederbe terelését, írja a brit Autosport és a német Auto Motor und Sport is.
Úgy tudni, a Pirelli csapatonkénti 1000 km-es kerete ezután is használható lesz, akár 2013-as autóval is, a lényegi szempont, hogy a tesztet a gumigyártó szervezze és fizesse. A Pirellinek emellett előzetesen meg kell küldenie a tesztprogramot az FIA-nak jóváhagyásra.
Ha zöld utat kap a teszt, akkor az FIA és a rivális csapatok is megfigyelőket küldhetnek rá.
Az állandó versenyigazgató, Charlie Whiting emellett e-mailben arra hívta fel a csapatok figyelmét, hogy tesztelés esetén legalább két héttel előbb tájékoztatniuk kell az FIA-t a teszt céljáról, menetrendjéről, a használni kívánt autóról és az azt vezető pilóták személyéről.

Kommentek

Kiderült, hol vannak a legdurvább dugók

A Los Angeles-i autósok vesztegeltek az utakon legtöbbet torlódások miatt 2016-ban a világon: fejenként 104 órát ültek dugókban.

Minden benne van az új Volkswagen Golfban

Kipróbáltuk a felfrissített Golfot! A jóból még jobb lett, a vezetői asszisztensek és a műszaki megoldások száma és fajtája luxusautókat idéz.

A múltba megy előre a kínai szupersportkocsi 

Olasz formatervvel érkezik a kínai Techrules fantasztikus sportautója. A múltidéző vonalak mögött fejlett elektromos hajtáslánc-technológia rejlik.

Újjászületett a nyolcvanas évek egyik legfurcsább járműve

Sir Clive Sinclair fekvő robogója, a kultikus, de életképtelen C5 valamivel praktikusabb formában térhez vissza. Az Iris Sinclair unokaöccsének a munkája.

F1: Minden ellenféltől fél a Mercedes

Hiába nyertek zsinórban három világbajnoki címet, a Mercedes csapatfőnöke azt mondja, a 2017-s idény előtt majdnem ugyanúgy tart minden riválistól, mint amikor először munkába állt.

Csökken az üzemanyag ára

Szerdán megáll az üzemanyag árának emelkedése, sőt a gázolaj még olcsóbb is lesz.

Elegáns lett a legújabb Forma-1-es autó

A Sauber-csapat megmutatta 2017-es Forma-1-es modelljét, a C36-ost. A svájci alakulat jubileumi festéssel ünnepli 25. F1-es idényét.

A Lada nyugati hódításának nyomát fotózták Magyarországon

Ha ez a Zsiguli mesélni tudna! Biztos kalandos út vezetett a szovjet gyárból Angliába, majd valahogy a magyar utakra.

F1: 2020-ig maradnak a Mercedes-főnökök

A Mercedes-csapat két vezetője, az elnök Niki Lauda és a csapatfőnök Toto Wolff szerződést hosszabbított.

Tíz dolog, ami mindig legyen az autódban

Ha nem csak a boltba szaladunk el vagy a szomszéd településre, akkor nem árt, ha ez a tíz dolog bent van az autóban, így nem érhet minket túl sok meglepetés.

F1: Hamilton nem akar nyílt lapokkal játszani

Lewis Hamilton azt kérte a Mercedestől, hogy hagyjanak fel a pilóták vezetési adatainak megosztásával, szeretné, ha megtarthatná a titkait.

Komoly baj van a magyar jogosítványok megújításánál

Nem minden háziorvos végzi el az alvászavar szűrővizsgálatát a jogosítványok megújításakor, holott erről 2015 óta jogszabály rendelkezik.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.