F1: A Mercedes nem is szegett szabályt?

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2013.06.26. 10.00

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda sajátosan értelmezte az FIA bíróságának ítéletét, szerinte az alakulat egyáltalán nem volt bűnös.

Múlt pénteken a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Nemzetközi Ítélőszéke megrovásban részesítette és eltiltotta a silverstone-i ifjoncteszttől a Mercedes AMG-t, amiért május közepén a Pirellivel titokban tesztelt három napot.
A büntetés nem volt súlyos, de a bíróság a csapat jóhiszeműségének elismerése mellett kimondta, hogy megszegték a teszttilalomra vonatkozó szabályt és potenciálisan előnyhöz juthattak a háromnapos, 1000 km-es gyakorláson.
A Mercedes-csapat társtulajdonos-elnöke, Niki Lauda sajátosan értelmezte az ítéletet, szerinte az ártatlanságuk bizonyosodott be.
“Nem szegtünk szabályt. Csak figyelmeztetést kaptunk – az még csak nem is sárga lap, amiből később piros lehet. Eltiltottak minket az ifjoncteszttől, de ezt simán elfogadjuk” – mondta az ORF-nek a háromszoros világbajnok, aki szerint mások akartak ebből nagy balhét keverni.
“Nem volt tisztességes a sok intrika, a sok beszéd, mert a magunk részéről mi teljesen tisztességesen álltunk ehhez a teszthez. A Red Bull nagyon keményen hajtotta a sztorit, próbált mindent belemagyarázni, amit csak lehetett. A paddock egy kígyófészek, de az FIA ítélőszéke rendes bíróság, amely pedig úgy döntött, hogy nem történt szabálysértés, egyszerűen csak másképp értelmeztünk bizonyos előírásokat.”  
A Red Bull mellett leginkább a Mercedes panaszkodott idén a gumikra, Lauda szerint, részben a tesztbalhé miatt is, mindenki rosszul járt végül, most a változtatás lehetősége is végleg füstbe ment. 
“Szerettek volna új gumikat vinni Montrealba, amiket aztán Silverstone-ban élesben használhattunk volna, de mégsem így lesz. Ha nagyon meleg lesz – ami néha előfordul -, akkor valószínűleg megint gond lesz a sok kiállással.”
“Nem is értem ezt a szabályt, miért kell minden csapatnak jóváhagynia a változtatást? Ha a Pirellinél azt mondják, hogy új gumit akarnak, mert szerintük az nekik, az autóknak, általában mindenkinek jobb lenne, akkor valaki mindig tiltakozik. Kész katasztrófa ez a szabály.”

Kommentek

F1: Hamiltonék nem kérnek a csapatutasításokból

A Mercedes versenyzői azt mondják, nem s szeretnének a csapatutasításokról és a pilótasorrendről beszélni, persze ha úgy alakul, engedelmeskedni kell.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Negyed óra gyönyör Škoda-rajongóknak: videón a Karoq kompakt SUV

Tizenöt perces monstre filmmel örvendeztet a Škoda újdonsága, a még be sem mutatott Karoq. Popcorn, kóla és mehet!

Fényűző extrákkal jön leendő kedvenc Škodád

Három hét múlva debütál a Škoda Karoq, a gyár elkezdte az információk szellőztetését. Amit eddig mondtak, jól hangzik.

Itt zárják le Budapestet a hosszú hétvégén

Április 30-án és május 1-jén rendezik Budapesten a Nagy Futam versenyautós bemutatót több fővárosi fő közlekedési útvonal forgalmának korlátozásával.

Százéves plug-in hibriddel ünnepel a Mitsubishi

Legelső autójának modern újraértelmezésével köszönti magát az idén száz esztendős Mitsubishi.

Jeepre hajaz a Hyundai városi SUV-ja

Sejtelmes részletfotóval előlegezte meg a nyáron érkező Kona városi crossovert a Hyundai.

Filmbe illő balesetet videózott egy kamionos

Halálos iramban-i magaslatokat verdes az alábbi baleset, csak az a kár, hogy ez nem egy filmben történt.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.