F1: Sokat veszít a Mercedes

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2013.06.25. 15.30

A Mercedes csapatfőnöke visszautasítja, hogy az ifjoncteszttől való eltiltásuk jelentéktelen büntetés lenne. Ross Brawn szerint sokat veszítenek.

Bár a riválisok szerint a Mercedes nagyon olcsón megúszta a pirellis titkos tesztet, hiszen a megrovás mellett “csak” a júliusi silverstone-i ifjoncteszt kihagyása a büntetésük, a csapatfőnök, Ross Brawn visszautasítja ezt. Szerinte komoly érvágást jelent a szankció.
“Komolyan el kellett gondolkodnunk, hogy mivel jár az ifjoncteszt kihagyása, ugyanis elég átfogó műszaki programunk volt. Még most is vizsgáljuk, hogyan lehetne valamit visszahozni ebből a veszteségből, de nem vagyok benne biztos, hogy sikerülni fog. Néhány tervezett dolog egyszerűen nem megvalósítható a versenyhétvégéken, azaz tényleg kézzelfogható veszteséget jelent számunkra, hogy nem vehetünk részt az ifjoncteszten” – nyilatkozta az Autosportnak.
“Szomorú, hogy egyes csapatok úgy akarják beállítani, hogy a büntetésünk egészen jelentéktelen. Pedig a büntetés elég súlyos – segítettünk a Pirellinek egy 1000 km-es tesztben, ami akár két nap is lehetett volna, csak az időjárás miatt húzódott el. 12 garnitúra kísérleti gumit tettünk fel, amelyeket sem idén, sem jövőre nem használunk. Aki látott már gumitesztet, tudja, hogy olyankor nincs is kapacitás másra, az tényleg a gumik teszteléséről szól.”  
Brawn kiemelte, hogy ezzel ellentétben az ifjoncteszt viszont komoly fejlesztési munkát takar.
“Az ifjoncteszt egy kicsit hamis elnevezés. Az eredeti szándék valóban a fiatal tehetségek támogatása volt, de valójában nem ez történik. A csapatok 1500 km-nyi rendes tesztet végeznek, új fejlesztésekkel, az összes felszereléssel, adatgyűjtő rendszerekkel.”
“Másrészt Silverstone előnyt jelent abban a tekintetben, hogy tovább lehet vinni a versenyhétvégén megkezdett munkát, ezért is vártuk. Szóval nagyon is érzékelhető veszteség lesz. Szóval nem helyes elbagatellizálni, hogy nincs is jelentősége, egyesek egyszerűen torzítanak ezzel.”
A csapatfőnök a Ferrari írására is reagált, amelyben a csapat megmondóembere, a Horse Whisperer azzal gúnyolódott, hogy ennyi erővel akár az évzáró vacsoráról eltilthatták volna a Mercedest.
“Szerintem nem tisztességes az ifjonctesztet a csapat év végi bankettjéhez hasonlítani. Ez igenis egy valós büntetés. A bíróság is leszögezte, hogy jóhiszeműen jártunk el, és nem akartunk tisztességtelen előnyhöz jutni.”

Kommentek

Kiderült, hol vannak a legdurvább dugók

A Los Angeles-i autósok vesztegeltek az utakon legtöbbet torlódások miatt 2016-ban a világon: fejenként 104 órát ültek dugókban.

Minden benne van az új Volkswagen Golfban

Kipróbáltuk a felfrissített Golfot! A jóból még jobb lett, a vezetői asszisztensek és a műszaki megoldások száma és fajtája luxusautókat idéz.

A múltba megy előre a kínai szupersportkocsi 

Olasz formatervvel érkezik a kínai Techrules fantasztikus sportautója. A múltidéző vonalak mögött fejlett elektromos hajtáslánc-technológia rejlik.

Újjászületett a nyolcvanas évek egyik legfurcsább járműve

Sir Clive Sinclair fekvő robogója, a kultikus, de életképtelen C5 valamivel praktikusabb formában térhez vissza. Az Iris Sinclair unokaöccsének a munkája.

F1: Minden ellenféltől fél a Mercedes

Hiába nyertek zsinórban három világbajnoki címet, a Mercedes csapatfőnöke azt mondja, a 2017-s idény előtt majdnem ugyanúgy tart minden riválistól, mint amikor először munkába állt.

Csökken az üzemanyag ára

Szerdán megáll az üzemanyag árának emelkedése, sőt a gázolaj még olcsóbb is lesz.

Elegáns lett a legújabb Forma-1-es autó

A Sauber-csapat megmutatta 2017-es Forma-1-es modelljét, a C36-ost. A svájci alakulat jubileumi festéssel ünnepli 25. F1-es idényét.

A Lada nyugati hódításának nyomát fotózták Magyarországon

Ha ez a Zsiguli mesélni tudna! Biztos kalandos út vezetett a szovjet gyárból Angliába, majd valahogy a magyar utakra.

F1: 2020-ig maradnak a Mercedes-főnökök

A Mercedes-csapat két vezetője, az elnök Niki Lauda és a csapatfőnök Toto Wolff szerződést hosszabbított.

Tíz dolog, ami mindig legyen az autódban

Ha nem csak a boltba szaladunk el vagy a szomszéd településre, akkor nem árt, ha ez a tíz dolog bent van az autóban, így nem érhet minket túl sok meglepetés.

F1: Hamilton nem akar nyílt lapokkal játszani

Lewis Hamilton azt kérte a Mercedestől, hogy hagyjanak fel a pilóták vezetési adatainak megosztásával, szeretné, ha megtarthatná a titkait.

Komoly baj van a magyar jogosítványok megújításánál

Nem minden háziorvos végzi el az alvászavar szűrővizsgálatát a jogosítványok megújításakor, holott erről 2015 óta jogszabály rendelkezik.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.