F1: Ejnye-bejnyével megúszta a Mercedes

A csapat előnyt szerzett, de jóhiszemű volt

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2013.06.21. 13.50

A Nemzetközi Automobil Szövetség enyhe ítéletet hozott a Mercedes ügyében, a csapat kimarad az ifjonctesztről és megrovásban részesül. A Pirelli megúszta dorgálással.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Nemzetközi Ítélőszéke a tegnapi párizsi tárgyalás után ma kora délután kihirdette az ítéletet a Mercedes és a Pirelli titkos tesztjének ügyében. Enyhe büntetést kapott a csapat.
A május 15-17. között Barcelonában tartott 1000 km-es tesztért a Mercedes AMG-t eltiltották a három hét múlva Silverstone-ban tartandó ifjonctesztről, valamint megrovásban részesítették.
A csapat pontosan azt kapta, amit tegnap “kért”.
Az érintettek a teszttel megszegték a Sportszabályzatot, de a bíróság a döntésnél figyelembe vette, a Mercedes “jóhiszeműen, de félreértette az FIA-tól származó ‘hivatalos’ engedélyt” – utaltak a versenyigazgató Charlie Whitinggal folytatott informális megbeszélésekre. 
“Az ügy tárgyát képező teszttel sem a Pirellinek, sem a Mercedesnek nem állt szándékában a csapatot tisztességtelen előnyhöz juttatni. A Pirelli és a Mercedes is jóhiszeműen járt el, és legalábbis nagy vonalakban tájékoztatták az FIA-t a szándékaikról, és igyekeztek engedélyt szerezni.”
Ezzel együtt “a Mercedes potenciálisan tisztességtelen előnyt szerzett – még ha csak azzal is, hogy megtudták, mivel nem volt probléma”. 
A Pirellit az FIA mindössze megrovásban részesítette.
Az FIA Charlie Whitingot is “felmentette”, mivel a tisztviselő “jóhiszeműen, az FIA jogi osztályának véleményét is kikérve, az érintetteket a sportszerűség szem előtt tartásával próbálta segíteni.”
Az eset tanulságaként az FIA leszögezte, hogy “a jövőben a csapatokkal együttműködve szigorítják a tesztek felügyeletét.”
Az eljárás költségeit a Mercedes, a Pirelli és az FIA közösen, egyenlő arányban állja – ezzel a felügyelőszervezet tulajdonképpen elismerte, hogy ők sem álltak a helyzet magaslatán.
A büntetés igazi áldozata a Mercedes tesztpilótája, Sam Bird, aki így most kimarad a további pályás F1-es tapasztalatgyűjtésből.

Kommentek

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. Az európaiak egészségével szórakoznak a buherálók.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.