F1: Ejnye-bejnyével megúszta a Mercedes

A csapat előnyt szerzett, de jóhiszemű volt

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2013.06.21. 13.50

A Nemzetközi Automobil Szövetség enyhe ítéletet hozott a Mercedes ügyében, a csapat kimarad az ifjonctesztről és megrovásban részesül. A Pirelli megúszta dorgálással.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Nemzetközi Ítélőszéke a tegnapi párizsi tárgyalás után ma kora délután kihirdette az ítéletet a Mercedes és a Pirelli titkos tesztjének ügyében. Enyhe büntetést kapott a csapat.
A május 15-17. között Barcelonában tartott 1000 km-es tesztért a Mercedes AMG-t eltiltották a három hét múlva Silverstone-ban tartandó ifjonctesztről, valamint megrovásban részesítették.
A csapat pontosan azt kapta, amit tegnap “kért”.
Az érintettek a teszttel megszegték a Sportszabályzatot, de a bíróság a döntésnél figyelembe vette, a Mercedes “jóhiszeműen, de félreértette az FIA-tól származó ‘hivatalos’ engedélyt” – utaltak a versenyigazgató Charlie Whitinggal folytatott informális megbeszélésekre. 
“Az ügy tárgyát képező teszttel sem a Pirellinek, sem a Mercedesnek nem állt szándékában a csapatot tisztességtelen előnyhöz juttatni. A Pirelli és a Mercedes is jóhiszeműen járt el, és legalábbis nagy vonalakban tájékoztatták az FIA-t a szándékaikról, és igyekeztek engedélyt szerezni.”
Ezzel együtt “a Mercedes potenciálisan tisztességtelen előnyt szerzett – még ha csak azzal is, hogy megtudták, mivel nem volt probléma”. 
A Pirellit az FIA mindössze megrovásban részesítette.
Az FIA Charlie Whitingot is “felmentette”, mivel a tisztviselő “jóhiszeműen, az FIA jogi osztályának véleményét is kikérve, az érintetteket a sportszerűség szem előtt tartásával próbálta segíteni.”
Az eset tanulságaként az FIA leszögezte, hogy “a jövőben a csapatokkal együttműködve szigorítják a tesztek felügyeletét.”
Az eljárás költségeit a Mercedes, a Pirelli és az FIA közösen, egyenlő arányban állja – ezzel a felügyelőszervezet tulajdonképpen elismerte, hogy ők sem álltak a helyzet magaslatán.
A büntetés igazi áldozata a Mercedes tesztpilótája, Sam Bird, aki így most kimarad a további pályás F1-es tapasztalatgyűjtésből.

Kommentek

Rákaptak a magyarok a villanyautókra

Az állami támogatás nyomán megnőtt az érdeklődés az elektromos autók iránt, de idén várhatóan már nem sok, támogatással vásárolt autót helyeznek üzembe.

Nem épített még ilyen autót a Ferrari

A Ferrari saját márkakupájának következő, jubileumi évadára építette meg a 488 Challenge modellt. A mostani az elmúlt huszonöt év legerősebb autója, egyben az első, amely feltöltött motort kapott.

Lefotózta a traffipax? Segítünk!

Átírattuk a rendőrség honlapját, pedig nem akartuk. Csak egy hús-vér rendőrt kértünk.

Szörnyeteggé tuningolt Honda CR-X háromötvenért

A Honda CR-X mára átcsúszott a fehér holló ritkaságú típusok közé, pedig jó tizenöt éve minden diszkó előtt parkolt egy-egy, neonnal a lábtérben, tűzköpő hátsó dobbal tiltásig veretve. Most ezt az érzést kaphatjuk meg 350 ezer forintért.

Nem kerüli ki többé a Mercedes a csirkeadót

Teljes egészében amerikai kezek által összerakott Sprintereket kaphat a jövőben az USA. Legalábbis a következő generációtól kezdve.

Kipróbáltuk a legnagyobb Škodát

Ismeretlen terepre merészkedtek a csehek, a Škoda Kodiaq mégis minden részében ismerős. A hétszemélyes újdonságot Mallorca szigetén vezettük először.

F1: Hamilton megússza a büntit Rosberg miatt

A Mercedes nem bünteti meg Lewis Hamiltont az Abu-Dzabiban történtek miatt. Most más gondjai vannak a csapatnak.

Ez történik az autóddal a hidegben

Nem csak az embernek és egyéb élőlényeknek pokoli az éjszaka, ha mondjuk mínusz tíz fokban kell a szabadban tölteni, a fagy autónak is betesz.

F1: A motoroslegendát is érdekelné a Mercedes-ülés

A MotoGP-veterán Valentino Rossi sem mondana nemet, ha a Mercedes-főnök Toto Wolff felhívná.

F1: Oválpályán repesztett Vettel és Räikkönen – videó

A Ferrari rég nem látott dolgot hozott tető alá: vasárnap az USA egyik legendás oválpályáján, Daytonában száguldottak a vörös Forma-1-es autók.

Ismét drágulnak az üzemanyagok

Nem áll meg a drágulás a kutakon, szerdán ismét emelkedik a benzin és a gázolaj ára.

Nézd meg a legújabb magyar KRESZ-táblát!

Új tábla az autósoknak: Magyarországon először az M7-es autópályán helyezték ki az elektromos autók töltési pontjáról informáló közúti jelzést.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.