F1: Briatorével mentegeti magát a Pirelli

A Mercedes még büntetést is javasolt magának

Szerző: Szántó Péter levél küldés 
Dátum: 2013.06.20. 16.30

A Pirelli nem érti, hogy mit keres a Mercedes-ügy tárgyalásán. Az olaszok szerint a Nemzetközi Automobil Szövetségnek nincs hatásköre felettük.

Délelőttől egészen délután ötig tartott a Mercedes-Pirelli tesztügy tárgyalása az FIA párizsi nemzetközi bíróságán, és az már most biztos, hogy ma nem lesz döntés. Az ítélethirdetésre holnap kerülhet sor.

Mit keres a Pirelli a vádlottak padján?
A tárgyalás vége felé a Pirellin volt a sor, hogy kifejtse az álláspontját. A gumigyártó jogásza, Dominique Dumas előhozta, hogy az olasz cég gyakorlatilag nem is érti, milyen alapon áll a bíróság előtt, és miért kell magyarázkodnia egy fegyelmi ügyben. “A Pirelli kizárólag az FIA-től kapott jogosítványok alapján vesz részt a Forma-1-ben” – mondta Dumas.

“Nem értjük ezt az egészet, mert a Red Bull és a Ferrari is világossá tette, hogy nincs problémája a Pirellivel. Az ellenünk szóló vádak alaptalanok, mert a Pirelli nem szegett meg semmilyen szabályt.”

Dumas rámutatott, hogy a francia esetjogban a Flavio Briatore ellen, a szingapúri bundabotrány után hozott ítélet is elbukott a polgári peres eljárásban, mert az FIA csak FIA-tagok és a szervezet által felügyelt sorozatokban szereplő csapatok ellen léphet fel. “A Briatore-ügyben egy szakértő már kifejtette, hogy az FIA nem ítélkezhet olyan személyek felett, akik nem fogadták el magukra kötelező érvényűként a szervezet szabályait.”

Az FIA jogi képviselője, Mark Howard ugyanakkor úgy látja, hogy a Pirellit kötik a szabályok, erre hivatkozásul pedig a sportszabályzat 2.1-es pontját hozta fel. Ebben az áll, hogy minden pilóta és versenycsapat, valamint ezek alkalmazottjai, ügynökei és beszállítói (ez lenne a Pirelli) elfogadják a Nemzetközi Sportkódex, a technikai, valamint a sportszabályzat előírásait.

A Mercedes büntetést is javasolt
A Mercedes jogásza, Paul Harris záróbeszédében kérte a bíróságot, hogy méltányolják, hogy a csapat jóhiszeműen járt el.
“Nagyon is figyeltünk arra, hogy ne szegjük meg a 22. (a teszttilalomra vonatkozó) cikkelyt. Telefonon megkerestünk az általunk vélt illetékest, Charlie Whitingot. Kétszer is beszéltünk vele, közvetlenül a csapatfőnök is. Azzal is egyetértettünk, hogy Charlie megkérdezze az FIA jogi osztályát, ő pedig visszaigazolta, amit reméltünk. Kulcsfontosságú, hogy nem léptünk volna tovább, ha Charlie nem bólint rá.”
“Ha hibáztunk, bocsánatot kérünk az FIA-tól és a többi csapattól, amiért megszegtük a 22. cikkelyt. Nem állt szándékunkban, jóhiszeműen cselekedtünk.”
Ezzel együtt valószínűleg vesztüket érzik a Mercedesnél, ugyanis a Harris előzékenyen büntetési opciókat is ajánlott. Úgy vélik, hogy egy megrovás, vagy esetleg a három hét múlva tartandó silverstone-i ifjonctesztről való kizárás lenne méltányos szankció.

Kommentek

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Kitiltják a dízeleket több nagyvárosból

Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, majd közösen bejelentette: 2025-től kitiltják az útjaikról a dízelüzemű járműveket.

Tíz autó ütközött az M1-esen

Két balesetben hat és négy autó ütközött össze egymástól pár száz méterre.

Hegyszorosban reptetett siklóernyőst a Volvo

Ez a világon az első olyan mutatvány, amelyben egy teherautó és egy siklóernyős szerepel. De arra sem volt még példa, hogy siklóernyőst keresztül vontassak egy híd alatt.

Szebb is, erősebb is a Hyundai új raliautója

Bemutatta WRC versenyautójának harmadik kiadását a Hyundai. Nagyobb teljesítményét az új WRC szabályzatnak, dögös külsejét a kupé karosszériának köszönheti

Buszbaleset Győrben, súlyos sérültek

Turistabusszal ütközött egy taxi és egy személyautó Győr belvárosában.

A bizarr nő hat órán keresztül rongálta válogatott módszerekkel az utcán álló autót

Los Angelesben egy térfigyelő kamera rögzítette a meglehetősen bizarr esetet.

Megmérték a halálút szélességét

Sorra történnek halálos balesetek a Győrt Pápával összekötő 83-as főút lakott területen kívüli részén, amiben az ott lakók szerint benne van az út is.

F1: Rosberg átvette a bajnoki kupát – videó

Pénteken este Bécsben megtartották a Nemzetközi Automobil Szövetség díjkiosztó gáláját, amelyen a visszavonuló Forma-1-es világbajnok, Nico Rosberg is átvette a kupáját. Képek és videó az eseményről.

Meglepte a világot a leghíresebb tévés

Rosberg megdöbbentő bejelentéséig leginkább az foglalkoztatta a sajtót, hogy megérdemelte-e a vébécímet, és, hogy Hamilton miként taktikázott ellene. Jeremy Clarkson meglepő választ adott a kérdésre: kinek kellett volna nyerni a vébét?

Menekülő halálos gázolót fogtak a zsaruk

Egy gyalogos halálra gázolása után megállás nélkül menekült az az autós, akit pár órával később elfogtak a rendőrök.

Bevezetik a szürke rendszámot

Külön rendszámtáblát lehet igényelni tavasztól a kerékpárszállításhoz a kormány tervei szerint.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.