F1: Nem fújják le a bahreini versenyt

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2013.04.18. 10.10

Négy civil szervezet közös levélben kérte az FIA elnökét, Jean Todtot és az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t az idei Bahreini Nagydíj lefújására, de a válaszok alapján egyértelmű, hogy erre nincs esély.

A Forma-1 a 2012-es, feszült hangulatban lezajlott versenyhétvége után idén visszatér Bahreinbe, ahol továbbra sem nyugodtak a körülmények. A királyi család kirakatrendezvényének számító nagydíj nagyon csípi az ellenzékiek szemét, amire a hatóságok kemény fellépésekkel válaszolnak, igyekeznek “rendet tenni” a versenyhétvége előtt.
Sokan úgy gondolják, hogy Bahreinben nem kellene versenyt rendezni addig, amíg ilyen feszült a belpolitikai helyzet, ugyanis a Forma-1-es futam csak még keményebb elnyomást szül a közel-keleti királyságban. Ezzel érvelt egy brit parlamenti munkacsoport, és mint kiderült, hasonló alapon kérték a futam lefújását Bahreinből is. 
Négy civil szervezet (a Bahreini Emberi Jogi Központ, a Bahreini Sajtószövetség, a Bahreini Ifjúsági Emberi Jogi Társaság és egy brit fegyverkereskedelem-ellenes szervezet) közös levélben fordult az FIA-elnök Jean Todthoz és a Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-hoz.
“A versenyre egy olyan országban kerülne sor, ahol a kormány az önkényes letartóztatásoktól a kínzásig súlyos emberi jogi visszaéléseket követ el. A globális felháborodás alapján a tavalyi Bahreini Nagydíj szégyenletes volt a sportág és a résztvevői számára. A bahreini kormányzat arra használta a futamot, hogy hamis képet közvetítsen kifelé” – írták.
“A helyzet nem javult tavaly óta, sőt talán rosszabb lett. A verseny megtartásával a Forma-1 a hatóságok szégyentelen módszereit támogatja. Bízunk benne, hogy nem ismétlik meg a tavalyi hibát! Ha igen, akkor újra hagyják, hogy egy elnyomó rezsim politikai célokra használja a sportágat, és még keményebben megpróbálja elhallgattatni a kritikus hangokat. Kérjük önöket, hogy az emberi jogok iránti tiszteletből fújják le a Bahreini Nagydíjat!” 
Az FIA elnöke, Jean Todt eddig teljes hallgatásba burkolózott Bahreint illetően, és elvileg a versenyhétvégére sem utazik el, a Press Association Sporthoz kiszivárgott válaszlevele alapján világos az álláspontja, nem fújnak le semmit.
“Tudomásul veszem az önök által megfogalmazott aggodalmakat, de az FIA egy sport- és autós szövetség, amely a motorsportokat felügyeli, valamint 80 millió autós érdekeit képviseli a közlekedésbiztonság és a fenntarthatóság tekintetében. Szilárd meggyőződésünk, hogy a sport, a Forma-1-es nagydíj jótékony hatással lehet a feszült helyzetekben, amikor társadalmi feszültségek, nyugtalanság uralkodik.” 
Bernie Ecclestone röviden válaszolt: “Igazán kár, hogy ezzel nem 2012 szeptembere, a Forma-1-es versenynaptár összeállítása előtt fordultak hozzám, mert most már túl késő változtatni. A sajtó képviselői részéről semmilyen panaszt nem tapasztaltam az idei rendezvényt illetően.”

Kommentek

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Csak a baj van a szigorúbb fogyasztási tesztekkel

Az emissziós tesztekkel szemben támasztott követelmények szigorításának lassított ütemezését kéri az Európai Bizottságtól az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

Kocsisor, ami Budapesttől a Balatonig ér

Ha egymás mögé állítanánk a 15 ezer autót, akkor a kocsisor Budapest határától majdnem a Balatonig érne – márpedig idén a Ford várhatóan ennyi járművet ad el Magyarországon.

F1: Alonso nem megy a Mercedeshez

Fernando Alonso felfedezője, menedzsere, “második apja”, Flavio Briatore azt állítja, hogy a spanyol biztosan nem megy a Mercedeshez 2017-re, tiszteletben tartják a mclarenes szerződést.

Leszavazhatják a Forma-1 megvásárlását?

A Forma-1 új tulajdonosaként emlegetett Liberty Media akár még ki is hátrálhat az üzletből, csak januárban szavaznak róla, hogy végigvigyék-e a felvásárlást.

F1: A McLarennek jövőre sem lesz főszponzora

A McLaren új főnöke, Zak Brown 2018-ra célozza az új névadó szponzor megszerzését. Nem lesz könnyű.

Így kell móresre tanítani a pofátlan porschést

Egy újabb közlekedő, akinek drágább az ideje, mint a többi autósé. Rutinosan előzte a sort, de most nem jött ki a lépés, mehetett vissza a startvonalra.

F1: Tízmilliárdos bukás az Osztrák Nagydíj

A Red Bull több tízmillió eurót veszített már a két évvel ezelőtt feltámasztott Osztrák Nagydíjon. Meddig nyelik le a veszteséget?

Csalásgyanú miatt vizsgálják a Porschét

A német WirtschaftsWoche szerint a német szövetségi közlekedési minisztérium és a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) gépjármű-nyilvántartó hivatal az üzemanyag-fogyasztási értékeket manipuláló szoftver gyanújával vizsgálatot indított a Porschénél.

Januárban jön a Lexus új zászlóshajója

28 évvel az első, eredeti Lexus LS megjelenése után színre lép a modell ötödik generációja. Még nem sok mindent tudunk róla.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.