F1: Nem fújják le a bahreini versenyt

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2013.04.18. 10.10

Négy civil szervezet közös levélben kérte az FIA elnökét, Jean Todtot és az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t az idei Bahreini Nagydíj lefújására, de a válaszok alapján egyértelmű, hogy erre nincs esély.

A Forma-1 a 2012-es, feszült hangulatban lezajlott versenyhétvége után idén visszatér Bahreinbe, ahol továbbra sem nyugodtak a körülmények. A királyi család kirakatrendezvényének számító nagydíj nagyon csípi az ellenzékiek szemét, amire a hatóságok kemény fellépésekkel válaszolnak, igyekeznek “rendet tenni” a versenyhétvége előtt.
Sokan úgy gondolják, hogy Bahreinben nem kellene versenyt rendezni addig, amíg ilyen feszült a belpolitikai helyzet, ugyanis a Forma-1-es futam csak még keményebb elnyomást szül a közel-keleti királyságban. Ezzel érvelt egy brit parlamenti munkacsoport, és mint kiderült, hasonló alapon kérték a futam lefújását Bahreinből is. 
Négy civil szervezet (a Bahreini Emberi Jogi Központ, a Bahreini Sajtószövetség, a Bahreini Ifjúsági Emberi Jogi Társaság és egy brit fegyverkereskedelem-ellenes szervezet) közös levélben fordult az FIA-elnök Jean Todthoz és a Forma-1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-hoz.
“A versenyre egy olyan országban kerülne sor, ahol a kormány az önkényes letartóztatásoktól a kínzásig súlyos emberi jogi visszaéléseket követ el. A globális felháborodás alapján a tavalyi Bahreini Nagydíj szégyenletes volt a sportág és a résztvevői számára. A bahreini kormányzat arra használta a futamot, hogy hamis képet közvetítsen kifelé” – írták.
“A helyzet nem javult tavaly óta, sőt talán rosszabb lett. A verseny megtartásával a Forma-1 a hatóságok szégyentelen módszereit támogatja. Bízunk benne, hogy nem ismétlik meg a tavalyi hibát! Ha igen, akkor újra hagyják, hogy egy elnyomó rezsim politikai célokra használja a sportágat, és még keményebben megpróbálja elhallgattatni a kritikus hangokat. Kérjük önöket, hogy az emberi jogok iránti tiszteletből fújják le a Bahreini Nagydíjat!” 
Az FIA elnöke, Jean Todt eddig teljes hallgatásba burkolózott Bahreint illetően, és elvileg a versenyhétvégére sem utazik el, a Press Association Sporthoz kiszivárgott válaszlevele alapján világos az álláspontja, nem fújnak le semmit.
“Tudomásul veszem az önök által megfogalmazott aggodalmakat, de az FIA egy sport- és autós szövetség, amely a motorsportokat felügyeli, valamint 80 millió autós érdekeit képviseli a közlekedésbiztonság és a fenntarthatóság tekintetében. Szilárd meggyőződésünk, hogy a sport, a Forma-1-es nagydíj jótékony hatással lehet a feszült helyzetekben, amikor társadalmi feszültségek, nyugtalanság uralkodik.” 
Bernie Ecclestone röviden válaszolt: “Igazán kár, hogy ezzel nem 2012 szeptembere, a Forma-1-es versenynaptár összeállítása előtt fordultak hozzám, mert most már túl késő változtatni. A sajtó képviselői részéről semmilyen panaszt nem tapasztaltam az idei rendezvényt illetően.”

Kommentek

Ennyit költhetsz a legnépszerűbb használt autóra, ha elromlik

Már jó néhány éve Hármas BMW-ből kerül a legtöbb Magyarországra, ha külföldről behozott használt autókról beszélünk, ezen belül is az E46-os sorozat a legnépszerűbb választás. Nézzük meg, hogy mennyibe kerülnek a legdrágább alkatrészek ehhez a modellhez.

Újabb autógyártót kebelezne be a PSA

A malajziai Proton autógyár megvásárlása iránt is érdeklődik az Opel leendő új tulajdonosa, a PSA Peugeot-Citroën konszern.

Őszinte cetli figyelmezteti az autósokat Budapesten

Az üzenet egyértelmű, aki mégis oda parkol, az vessen magára.

Végzetes SMS-ek és Facebook-üzenetek

Tudjátok, min múlhat, hogy az egész család meghal a kamion pótkocsija alatt vagy sikerül megmenekülni? Én már igen: egy-két tizedmásodpercnyi kihagyáson és a kicsit mélyebbre nyomott gázpedálon.

Nekimegy a Škoda Octaviának a Hyundai i30 kombi

Minden modern kényelmi és biztonsági vezetőtámogató funkcióval rendelkezik, emellett a szegmens egyik legnagyobb csomagtartóját kínálja a Hyundai i30 kombi.

Range Rover Velar: feljebb lép a Land Rover

Új, előzmények nélküli modellt vezet be a Land Rover. Egyelőre alig mutatnak meg belőle valamit

Elektromos teherautókat tesztelnek az osztrákok

Elektromos teherautók kísérleti üzemét kezdi meg városi forgalomban a MAN Truck & Bus haszonjármű-gyártó Ausztriában.

Fejek hullanak az Audinál

Négy mérnököt is kirúgtak a dízelfejlesztő részlegről. A dízelbotrány miatt vált nem kívánatossá a jelenlétük.

Aston Martin Vantage S Red Bull Racing Edition

Az Aston Martin és a Red Bull Racing közötti együttműködés örömére limitált szériát adtak ki a Vantage modellcsaládból.

Itt a vég, jönnek a vicceket mesélő autók

Szakértők szerint a jövőben járműveink akár az érzelmeinkből is olvasni fognak – még akkor is, ha egyetlen szót sem szólunk.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.