Bahrein – le kéne fújni a futamot?

A kertek alatt közlekedik majd a Force India

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2013.04.17. 08.30

Közeledik a verseny, nő a feszültség Bahreinben. A rendőrök nem teketóriáznak, a brit politikusok pedig arra kérik az F1-eseket, hogy nem tartsák meg a nagydíjat. A Force India a maga módján készül.

A nyugtalanság nem csökken Bahreinben, tegnap a rendőrség egy középiskolában oszlatott, miután a diákok egy hétfőn letartóztatott társuk, Hasszan Humidan miatt demonstráltak. A rendőrök nem aprózták el, rajtaütöttek a tizenéveseken, könnygázzal, sokkológránátokkal oszlatták a diákokat.
A jelentős részben britekből álló Forma-1-es közösséget (a csapatokat, szponzorokat és Bernie Ecclestone-t) brit politikusok is a futam lefújására szólították kedden. Az “összpárti parlamenti munkacsoport a bahreini demokráciáért” elnöke, Andy Slaughter ezt mondta a BBC-nek: 
“Szoros összefüggés van a futam és az elnyomás között, a versenyt ugyanis arra igyekszik felhasználni a rezsim, hogy a normalitás látszatát keltse. De a futam csak egy propagandamutatvány. A helyzet fonákja, hogy az amúgy is folyamatos elnyomás épp ilyenkor erősödik fel, hogy úgy látsszon, minden a legnagyobb rendben.”  
Az F1-esek persze készülnek a hétvégére, a Dubajban eltöltött egy-két nap után már elkezdenek Bahreinbe szállingózni, megindul a munka a pályán.
Tavaly a Force India néhány csapattagja ijesztő incidenst élt át Bahreinben, amikor az autójuk mellett Molotov-koktél landolt a pálya és a város közötti úton. Bár idén – legalábbis eddig – egy fokkal azért nyugodtabb a helyzet a közel-keleti királyságban, a silverstone-iak nem bíznak semmit a véletlenre, árulta el a de facto csapatfőnök, Bob Fernley.
A Press Association Sport kérdésére, hogy félnek-e a hétvégétől, így felelt:
“Nem. Tavaly elég kellemetlen volt, sajnálatos volt az incidens. Idén nem lesz semmi gond” – mondta, hozzátéve, hogy ezúttal a pálya közelében lévő szállodában laknak majd, nem kell hosszan autózniuk. 
“Ez volt az első dolgunk. Amint vége lett a tavalyi versenynek, azonnal bebiztosítottuk magunkat idénre. Idén is lesznek incidensek Bahreinben, ostobaság lenne azt hinni, hogy teljes lesz a nyugalom. Ami engem illet, ha lehetőség van rá, el akarom kerülni a tavalyi dolgok megismétlődését.”
A Force India tavaly a pénteki második szabadedzésen nem vett részt, a csapat inkább még délután, az esti sötétedés előtt visszament a hoteljébe. Bár a további edzéseken és a futamon részt vettek,  a hétvégén aztán nem nagyon szerepeltek a képernyőn, állítólag Bernie Ecclestone tartott be ezzel az elvonulás miatt.
Fernley nem bánja a tavalyi döntést: “Számomra a dolgozóink jólléte az elsődleges. Ez kell hogy legyen az első és az utolsó gondolatunk, a többi csak ezután következik. Ez sosem lesz másképp. Régen rossz lenne, ha a sport vagy a politika megelőzné az embereink érdekeit.” 

Kommentek

Többet keresnek majd a kecskeméti Mercedes gyárban dolgozók

Sztrájk is volt a kecskeméti Mercedes gyárban, mostanra azonban sikerült megállapodnia a szakszervezetnek, így jövőre 10 százalékkal nőhet a dolgozók alapbére.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Csak a baj van a szigorúbb fogyasztási tesztekkel

Az emissziós tesztekkel szemben támasztott követelmények szigorításának lassított ütemezését kéri az Európai Bizottságtól az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.