F1: Mi lesz a nyerő stratégia?

Szerző: Baka Gábor levél küldés 
Dátum: 2013.03.23. 17.30

A Pirelli szerint száraz időben három kiállással, túlnyomórészt a kemény keverékre támaszkodva lehet majd megnyerni a vasárnapi Maláj Nagydíjat.

A Pirelli az idény egyik legextrémebb helyszínének számító szepangi pályára a közepes (fehér) és a kemény (narancs) keverékét szállította, de természetesen az esőgumik sem maradhattak el. Az utóbbiakra is szükség volt pénteken és szombaton is, hiszen a kvalifikáción is esett.
A gumiszállító motorsportfőnöke, Paul Hembery így értékelte a szombat délutánt:
“Többféle stratégiát is láttunk már a Q1-ben is, egyes csapatok a kemény, mások a közepes keveréken mentek ki. A szokásostól eltérően néhány élcsapat is a lágyabb keveréket tette fel már a Q1-ben, hogy így megspóroljanak egy szett keményet a futamra.”
“Az eső aztán teljesen átalakította a kvalifikációt. A pálya folyamatos felszáradása miatt a Q3 utolsó másodperceire maradt a döntés. Az aszfalt már közel járt az átbillenési ponthoz, de végül maradtak az intermediate gumik, a fő kérdés az volt, ki tudja az utolsó pillanatban legjobban kihasználni az egyre szárazabb felületet” – magyarázta a szakember, emlékeztetve, hogy az esőgumik használata miatt holnap a top10 tagjai is mind szabadon választhatnak majd keveréket a rajthoz.
“Most, hogy mindenki szabadon dönthet, bármilyen stratégia lehetséges. Körülbelül 8 tizedes sebességkülönbség van a két keverék között, az adataink pedig három kiállást valószínűsítenek holnapra. Persze ismerve a malajziai viszonyokat, nem lesz meglepő, ha valamikor megint előkerülnek az esőgumik is.” 
A Pirelli saját számításai szerint a Maláj Nagydíjon – végig száraz körülményeket feltételezve – a három kiállásos stratégia lehet a leggyorsabb, és a kemény keverék kaphatja a főszerepet. 
A nyerő stratégia a közepes-kemény-kemény-kemény sorozat lehet, a 9., 25. és 40. kör környékén megejtett cserékkel. Alternatíva a közepes-közepes-kemény-kemény kombináció, ezzel a 13., 25. és 41. kör körül kellene a bokszba látogatni.

Kommentek

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.