F1: Hogy bírják a Pirellik Ausztráliát?

Körönként egy másodperc a keverékek között

Szerző: Deák Dániel levél küldés 
Dátum: 2013.03.15. 15.00

A csapatok először próbálhatták ki rendes körülmények között a gumikat. Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója szerint számtalan taktikai variációra lehetőséget ad az Ausztrál Nagydíjon használt közepes és a szuperlágy keverék.

Az idei szezon talán legnagyobb kérdését ismételten a Pirelli gumik viselkedése jelenti, a csapatok legalábbis szinte kivétel nélkül erre hivatkoznak, amikor az erősorrendről kérdezik őket. Még a téli tesztek eredményei sem jelentenek igazi támpontot a megértésükhöz, hiszen egyrészt hidegebb körülmények között folytak a gyakorlások, másrészt a jerezi pálya durva aszfaltja jobban igénybe veszi az abroncsokat, mint egy modern versenypálya felülete.
A gumigyár az Ausztrál Nagydíjra ráadásul a kockázatosabb szuperlágy P Zero Red (a vörös festésű), illetve a közepes P Zero White (fehér festésű) keverékeket választotta. Az időeredmények javultak a tavalyi Ausztrál Nagydíj szabadedzéseihez képest, tehát visszaigazolódott a teszteken már megfigyelt tapasztalat, hogy a keverékeket lágyabbra hangolták, mint a tavalyiakat – Vettel a szuperlágyon futotta a teszt leggyorsabb idejét (1:25,908), az adott etap 3. körében. Az időjárás nem volt túl meleg, 28 fok volt a legmelegebb pillanatokban, ami kedvezhet a gumik tartósságának.
Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója szerint csapatok most tudták először rendes körülmények között kipróbálni az abroncsokat. A szakember hozzátette: “Különböző üzemanyagmennyiség mellett figyelték az autók viselkedését, ahogy ez ilyenkor lenni szokott. A közepes keverék egyenletesen és kiszámíthatóan kopott, ahogy vártuk, a szuperlágynak pedig előnye, hogy hamar üzemi hőmérsékletre melegszik” – tette hozzá.
Hembery rámutatott arra is, hogy az Alber Parkot nem használják egész évben versenypályaként, ezért az aszfalt kezdetben nem tapad annyira, így a köridők folyamatos javulásával lehet számolni, ahogy az autók egyre több gumit visznek fel a pályára. “Az eddigiekből az látszik, hogy a csapatok többsége kétszer cserél kereket majd a verseny közben, míg a leggyorsabb autók közül pár három kiállással is próbálkozhat” – árulta el Hembery, aki szerint a két keverék között az előzetes várakozásoknak megfelelően körönként egy másodperc különbség van, amely sokféle stratégiára lehetőséget adhat.

Kommentek

Chevy Camaro ZL1 1LE: csak véletlenül kap rendszámot

Egyedi komponensekkel és hangolással tette versenypálya-kompatibilissé a Camaro eleve legsportosabb kivitelét a Chevrolet.

Minden második autós kártérítést kap

500 millió forintból javítják ezekben a hetekben a kátyúkat országszerte, de a Magyar Közút szerint az általuk használt anyag csak ideig-óráig jó, a tartóssága változó. Akinek megsérült az autója, jelentkezzen, jár a pénz.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. A buherálók az állampolgárok egészségével szórakoznak.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Sok magyar még mindig így autózik

Minden ötödik magyar autós az évszaknak nem megfelelő gumit használ járművén – derült ki egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.