A következő 17 évben Silverstone-ban rendezik a Forma-1-es világbajnoki sorozat Brit Nagydíját – jelentette be a pálya tulajdonosa és a verseny szervezője, a Brit Versenyzők Klubja (BRDC). Tavaly még úgy tűnt, hogy sokáig nem rendeznek Forma-1-es futamot a northamptonshire-i pályán, miután Bernie Ecclestone hasonló hosszúságú szerződést kötött egy másik pályával, Donington Parkkal.

Csakhogy az új befektetők pénzügyi problémái miatt a projekt egyre nagyobb csúszásban került, így az is felmerült, hogy kikerülhet a naptárból a Brit Nagydíj. A BRDC vezetője, Damon Hill viszont újabb tárgyalásokat kezdeményezett Ecclestone-nal.

“Mindannyian tudjuk, hogy a Brit Nagydíj nem csupán sportesemény, hanem az ipar egyik dinamója ebben az országban. Súlyos veszteség lett volna, ha elveszítjük, s talán nem is lett volna visszaút” – mondta az 1996-os F1-es világbajnok, Damon Hill.

Szórakoztatóbb lesz a verseny

Szórakoztatóbb lesz a verseny


Persze az újbóli szerződéskötéshez a BRDC-nek vállalnia kellett a pálya kiszolgáló létesítményeinek felújítását, amelyek állapota miatt nem hosszabbított szerződést korábban az F1 vezetője. A padock és boxutca átépítése egy hónapon belül megindul, azonban a munkálatok csak 2011-re fejeződnek be.

Emiatt elképzelhető, hogy jövőre nem a megszokott nyomvonalon zajlik majd a Brit Nagydíj. A BRDC kérvényezte a Nemzetközi Automobil Szövetségnél az úgynevezett “Arena” nyomvonal homologizációját. Ha az engedélyezési eljárás mégsem lesz sikeres, akkor megoldják a régi nyomvonalon a rendezést.

Ezzel a döntéssel Donington komoly bajba került, hiszen miközben elnyerték az F1 rendezési jogát, 2010-től Silverstone-ba került a MotoGP-sorozat. Így most igazából semmijük sincs.