Kiszivárgott az Opel titka

Duplakuplungos váltót készítenek

Szerző: Gajdán Miklós levél küldés 
Dátum: 2013.04.12. 12.00

Képcsere miatt véletlenül kiszivárogtak az Opel eddig titkolt duplakuplungos sebességváltójának képei. Mi közreadjuk őket, és azt is, amit tudunk a várhatóan csak jövőre megjelenő szerkezetről.

Jól látszik a baloldali házoldalon a három tengely ágyazása, valamint a túloldalon a kapcsolószerkezet

Jól látszik a baloldali házoldalon a három tengely ágyazása, valamint a túloldalon a kapcsolószerkezet


Azt hittem, tegnapi cikkemmel lelepleztem egy titkot, de végül egy másikra derült fény. Amikor kipróbáltuk az Opel új ötfokozatú, automatizált (robotizált) sebességváltóját, feltűnt, hogy milyen simán zongorázik a fokozatok között, holott az ilyen szerkezetekre ez nem jellemző.(Valamennyire mindig rángatnak.)

Amikor megkaptam a sajtófotókat, és nézegetni kezdtem őket, azt hittem rájöttem a selymes kapcsolás titkára: a képen ugyanis két tárcsás kuplung volt látható. Nem szokásos megoldás, hiszen megdrágítja a szerkezetet, de, ha ők mondják, hogy ez az automatizált váltó kuplungja…

Pénteken érkezett azonban az Opeltől egy e-mail, hogy a sebességváltókról készült képek felirataiba hiba csúszott. Két képet is úgy tüntettek fel, hogy az automatizált váltót mutatják, holott egy másik váltóról készültek. Ekkor esett le, hogy mit is ábrázol a kép, és a sorrendben előtte lévő valójában! Az Opel még be nem mutatott hatfokozatú, duplakuplungos sebességváltóját!

Azt tudtuk, hogy az Opel tervez ilyet készíteni, hiszen már majd minden európai gyártó kínál ilyet, sőt a Hyundai-Kia párosnak is van. Nem véletlenül és indokolatlanul, hiszen alacsonyabb fogyasztás érhető el általuk, mint a hagyományos automatákkal és sokkal finomabban kapcsolnak, mint az egyszerű, egytárcsás kuplungos automatizált sebességváltók.

Túl vaskos ez a szerkezet egy tárcsásnak. Nem is egytárcsás, hanem kettő

Még akkor is, ha a két kuplung egyenként csak egy-egy száraz tárcsás megoldású, akkor pedig, ha két többtárcsás, olajban futó kuplungból állítják össze a párost még inkább! Az Opelé, mint a képen is látszik az olcsóbb megoldással, azaz száraz tárcsákkal készül, de a hírek szerint így is finomabban kapcsol majd, mint a VW hasonló rendszerű, de hétfokozatú DSG-je.

Új, duplakuplungos váltóját az Opel várhatóan ősszel mutatja be, de csak jövőre kerül piacra, együtt azzal új, háromhengeres, egyliteres turbómotorral, amelynek gyártását jövőre kezdik meg Szentgotthárdon. Előre láthatóan első ízben az Opel Adamban találkozhatunk vele, de később a Corsába, és az Astrába is bekerül.

Év Autója zsűritagunk blogja

Kiszivárgott az Opel titka 1
Gajdán Miklós


Gajdán Miklós, társlapunk, az autóMAGAZIN szerzője a Car of the Year, vagyis az Év Autója szervezet két magyar tagjának egyike. Egy ötvennyolcad részben ő dönti el évről évre, hogy  melyik kocsi lesz az Év Autója.

Nem csoda, hogy az autógyártók tenyerükön hordozzák. Elviszik prototípusokat vezetni, hipermodern gyárakat nézni, nem egyszer hónapokkal a premier előtt már odaadják neki legújabb modelljük kulcsát.

Az autós újságírókból álló nemzetközi bizottság magyar tagja a Vezess.hu-n osztja meg élményeit a magyar netezőkkel még szigorúan titkos autókról, új technikákról, utazásairól, autós kalandjairól.

 

Kommentek

  • Mahler

    Már ez sem segít az Opelon, Gajdos Úr!De rajtunk még igen!

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.