Mit tud a Honda városi terepese a Mazda ellen?

Összehasonlító teszt: Honda HR-V és Mazda CX-3

Szerző: Michael von Maydell levél küldés  Koncz Dávid levél küldés 
Dátum: 2016.05.31. 12.05

A feltűnő megjelenésű Mazda CX-3-as mellett újabb japán modell próbálkozik a kis SUV-k zsúfolt mezőnyében: a viszonylag rövid szünet után feltámasztott HR-V.

Ami azt illeti, elég bátor vállalkozás manapság újabb modelle(kke)l beszállni a kis szabadidő-autók szegmensébe. Annyi van már belőlük, hogy lassan össze sem lehet számolni őket: az egyik ebben, a másik abban nyújt különlegeset, de megtalálni azt a rést, ahol még lehet próbálkozni – hát, nem szívesen lennénk azoknak az autóipari stratégáknak a helyében, akik éppen ezekre próbálnak ráérezni.

Röviden

Honda HR-V 1.6 i-DTEC: 120 LE, 0-100 km/h 10,4 s, 6 199 000 Ft-tól, Mazda CX-3 CD105: 105 LE, 0-100 km/h 10,5 s, 5 919 900 Ft-tól

Noha a piac nagy, és első pillantásra minimum kétségesnek tűnik, hogy ekkora tülekedésben lehet-e elfogadható mennyiségben eladni egy-egy autót, a japánok próbálkoznak becsülettel. A szegmens nagy itinerjének M betűje alatt nyár óta már ott sorakozik a Mazda CX-3 is, vitathatatlan előnyökkel: kedvező árral, rendelhető összkerékhajtással, kifinomult motorokkal, és egy, az iparág fősodrától jelentősen eltérő formanyelvvel, a Kodóval. A feltűnő megjelenésnek vannak persze hátrányai is, köztük a kis rakodónyílás és a meglehetősen szűkös hátsó üléspad.

A lemezek alatt vannak a legjobb dolgok

Német testvérlapunk, az auto, motor und sport korábban a Mini Countryman és a Jeep Renegade ellen tesztelte a kis Mazdát, abból az összehasonlításból pedig győztesen jött ki. Az ellenfél ezúttal a nagy visszatérő Honda HR-V, amelynek gyártását 2005-ben állították le, hogy aztán idén ősztől újra a kereskedésekben álljon. Elég néhány pillantást vetni az autóra ahhoz, hogy kiderüljön, nem a formaterv a HR-V legerősebb pontja. Az új Jazz alapjaira ültetett karosszéria inkább konzervatív, mint modern, de a kupésan gömbölyített hátsó résszel sikerült egy kis látványosságot csempészni bele. Összkerékhajtás egyelőre nem rendelhető (de később nincs kizárva), így a terepképességekkel kapcsolatban kár lenne csodákra számítani.

A 4,29 méter hosszú Honda igazi erényeit a lemezek alatt kell keresni, van is belőlük bőven. Hasonló külső méretek mellett a HR-V nem csupán nagyobb lábteret biztosít a hátul utazóknak, széltében is szellősebbnek érződik. De ez nem csoda: elöl nem kevesebb mint tíz, hátul pedig négy centiméterrel szélesebb odabent a Honda, mint a formája áldozatává vált, kissé szűkre szabott CX-3.

Csomagtartóban a Honda a jobb

Jelentős különbségek vannak az üléskoncepció és a csomagtartók kialakításában is. A Mazda hátsó üléspadja könnyedén előrebillenthető, és egyből sík padlót ad, az alsó rekesszel megtoldott csomagtartó 350-1260 literes értéke többé-kevésbé méltó a kategóriához. De a Hondának erre is van válasza: az alaphelyzetben 470 literes csomagtartó jóval nagyobb a Mazdáénál, a Jazz-alapoknak hála ráadásul a Magic Seat üléskoncepcióval is képes bevinni egy gyomrost ellenfelének.

Amellett, hogy az üléseket kényelmesre formázták, szokatlanul sokféle variációs lehetőséget kínál az utastér, még emelt, moziszerű konfigurációra is van lehetőség. A Honda csomagtartója nemcsak méretben, használhatóságban is jobb a Mazdáénál: könnyedén elnyeli a magasabb tárgyakat is, és még a rakodóperem is 14 centiméterrel alacsonyabban van, mint a CX-3-asnál. A Mazda megpakolásához jóval többet kell emelgetni a csomagokat.

Jó felszereltség jó áron

Előnyei ellenére a Honda nem drágább a CX-3-asnál, sőt a tesztelt felszereltségi változatoknál éppen a HR-V van minimális előnyben (6 699 000 forintba kerül a közepes Elegance változat). Ha a dízel modellek alapárait nézzük, minimálisan a Mazda javára billen a mérleg nyelve. A HR-V modern infotainment rendszere szériában webkapcsolattal is rendelkezik, de alapáras a sebességkorlátozó és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer is.

A középkonzol megjelenését mutatós érintőképernyő dobja fel, de nemcsak ettől tűnik sokkal divatosabbnak a HR-V belseje, mint külseje: zongoralakkal, krómbetétekkel és látványvarrásokkal is feldobták az összhatást. A dupla rekeszes, mély kesztyűtartó mellett az apró váltókar alatt is kialakítottak egy nagy tárolódobozt, nagy kár viszont, hogy az ajtókárpitokba vájt rekeszeket alulméretezték. A szintén jól felszerelt CX-3 6 759 000 forintba kerül, a 60 ezer forintos plusz azonban egy ügyes alkudozónak semmi.

Különbségek az extrákban

Csak a Mazdához rendelhető adaptív tempomat, kanyarkövető LED-es fényszóró vagy többszínű vetített képernyő, ezek azonban már csak a több százezer forinttal drágább, csúcsfelszereltségű modellhez járnak. A Hondáénál egyszerűbb hatást keltő kabin leglátványosabb eleme az MZD Connect rendszerhez kapcsolódó színes kijelző, amely nem csupán a navigációt jeleníti meg, az autó beállításait is ennek segítségével lehet megváltoztatni. Álló helyzetben érintőképernyőként funkcionál a kijelző, menet közben az első ülések közötti kis forgókapcsolóval lehet barangolni a menüben.

Ez egyébként nem rossz ötlet, mert szinte biztos, hogy menet közben sokszor bökne félre a fél szemét az úton tartó vezető. A Honda kijelzője ezzel szemben kizárólag érintőképernyőként működik, nincsen forgókapcsoló, de ebben azért szerepe van annak is, hogy míg a Mazdánál a műszerfal tetején trónol a képernyő, a Hondánál a középkonzolba integrálták, így jóval közelebb van a vezető kezéhez. Még az audiorendszer hangereje is csak a képernyő nyomkodásával (vagy a kormányon lévő gombokkal) szabályozható, de legalább a klíma kapott egy külön kezelőpanelt a kijelző alatt. Igaz, ez a felület is érintésalapú.

Jó ülések

Minimális előny a Mazda javára, hogy a navigáció képe élesebb, és a térkép is jóval tartalmasabb, ami a magyar fejlesztők munkáját (NNG-féle iGO) is dicséri. A Honda a Garmintól származó adatokat használja, de a két rendszerben közös, hogy okostelefon csatlakoztatása esetén valós idejű forgalmi adatokat használ a dugók elkerüléséhez.

Alapvetően mindkét autót kényelmesre hangolták, így hosszabb utak sem válnak tortúrává bennük. Noha a nagyobb úthibák felütéseivel a Mazda és a Honda sem tud mit kezdeni, összességében mindkét kis SUV rugózása rendben van, a kisebb egyenetlenségek alig érezhetők az utastérben. Az autók által kínált komforthoz jól illenek az ülések, a tartásuk megfelelő, de ennél többet nehéz mondani róluk.

Élvezetes kapcsolgatás

A két SUV-ban hasonló méretű, de különböző karakterű dízelmotorok dolgoznak. A Hondáé 1,6 literes, csúcsteljesítménye 120 lóerő, amelyhez 300 Nm-es csúcsnyomaték társul. Néha kissé nyers a hangja, de alapvetően könnyedén és lendületesen mozgatja az 1,35 tonnás autót, az apró, remekül kézbe illő váltó után sem kell feltétlenül túl sokszor kapkodni. Aki azonban az élményt keresi a kapcsolgatásokban, imádni fogja ezt a váltót: amilyen rövid a kar, olyan rövid utat tesz meg a fokozatok között is. A CX-3-as kevésbé precíz váltója messze nem tartogat ennyi élményt, a váltások sokkal kevésbé gördülékenyek.

Cserébe az 1,5 literes, 105 lóerős Skyactiv dízelnek szinte a hangját sem hallani, vibrációmentesen, kifinomultan jár, az erőleadása egyenletes. Noha a teljesítménye kisebb a Hondáénál, a több mint száz kilóval alacsonyabb tömegnek köszönhetően a Mazda könnyedén tartja a lépést ellenfelével, mindkét autó nagyjából 10,5 másodperc alatt gyorsul százas tempóra. Csak 160 km/h-s tempótól kezd elnyúlni a HR-V, a végsebessége 15 km/h-val nagyobb a Mazdáénál. Hasonló tempóban, ráadásul boldogítóan lassan ürülnek ki a tankok is, de meglepő módon az erősebb Honda étvágya kisebb. A mért tesztátlag a HR-V-nél 5,6 l/100 km volt, szemben a CX-3 5,8 l/100 km-es értékével. Meglepetést hoztak a menettulajdonságokat vizsgáló tesztek is, sportos megjelenése és alacsonyabb tömege ellenére kanyarokban érezhetően gyengébbnek bizonyult a Mazda a Hondánál, az érzéketlen kormányzás mellett ráadásul a hátulja is hajlamos meg-megindulni.

Sima Honda-győzelem

Noha élesebb kanyarokban érezhető oldaldőlést produkál a Honda, sokkal simábban fordul el, az indirekt, de visszajelzésekben erős kormányzás pontosabb és biztonságosabb irányíthatóságot biztosít. A hirtelen sávváltásokkal is sokkal határozottabban és nagyobb tempóval birkózik meg a Honda, holott látatlanban esküdni mertünk volna a Mazda fölényére ezekben a versenyszámokban.

A Honda HR-V kifejezetten erős új versenyző a szegmensben: tágas, nagyon jól variálható, biztonságos és takarékos, csak a karosszériája lett meglehetősen konzervatív. Meglepő győzelméhez azonban nem férhet semmi kétség.

A mi véleményünk

1. Honda A HR-V a teszt egyértelmű győztese. Hogy miért? Nem nagyon van még egy olyan kis SUV, amely ekkora helyet és variálhatóságot kínál biztonságos és sportos vezethetőség mellett. Ebben az autóban van potenciál.

2. Mazda A szűkebb karosszérián és a Hondáéhoz képest kevésbé meggyőző futóművön ment el a CX-3-as győzelme. Mellette szól, hogy a beugró dízel változat olcsóbb, mint a Hondánál, emellett valamivel kényelmesebb és kifinomultabb.

Kommentek

F1: Vettel kimondta, hogy visszaesett a Ferrari

Sebastian Vettel az újabban szokásos kincstári optimizmusával értékelt az Amerikai Nagydíj időmérő edzése után.

F1: Hamilton imádta, hogy érte tomboltak

Lewis Hamilton megköszönte a közönség támogatását az Amerikai Nagydíj időmérője után. Az első három nyilatkozatai.

F1: Hamiltonnak megvan az eső austini pole

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj időmérőjén Lewis Hamilton magabiztos előnnyel verte csapattársát, Nico Rosberget. A Mercedesek mögött a Red Bullok, a Ferrari a harmadik erő.

Megvan az év legdurvább esküvői menete

Nálunk az autóval vonuló násznép feldíszített kocsikkal, lassú menettel, dudaszóval köszönti az ifjú párt, de nem mindenhol azonosak a szokások.

F1: Titkos ügynökök a McLarennél?

A McLaren vicces kisfilmmel ünnepli James Hunt 1976-os bajnoki győzelmének évfordulóját.

F1: Verstappen véleményes körrel az 1.

A Forma-1-es Amerikai Nagydíj utolsó edzésén a Mercedes rejtegette a tempóját, a leggyorsabb a pályát kiszélesítő Max Verstappen lett. Rejtélyes defektet a Toro Rssónál.

F1: A Mercedes kijátszott egy jokert Hamilton kedvéért

A Mercedes-csapat pénteken éjszaka megtörte a kötelező takarodót, az egyik felmentést elhasználva Lewis Hamilton autóján dolgoztak.

F1: Meglepetés, a Red Bull még egy évet adott Kvjatnak

A Red Bull Austnban bejelentette, hogy a nagycsapattól idén a Toro Rossóhoz visszaültetett Danyiil Kvjat jövőre is a faenzai alakulatnál versenyez.

F1: A pilóták nekimentek Verstappennek

Úgy hírlik, hogy az austini versenyzői értekezleten jó néhányan panaszkodtak Max Verstappen vezetési stílusára, nagyobb szigort, szabálytisztázást követlenek.

Ezért ne telefonálj vezetés közben

Vezetés közben telefonálni borzasztóan rossz ötlet. Ilyen csúnya vége lehet.

Ilyen nincs: villanyoszlopot állítottak a közútra

Sokféle akadályra felkészülünk közutakon haladva, de azért egy aszfaltból kiálló villanyoszlop nem épp hétköznapi úttorlasz.

Szerencsétlen tolvaj autót akart lopni, de kéziváltós volt

A kiszemelt autót már a benzinkúttól követte a félnótás tolvaj, de a kulcsok megkaparintása után sem tudott vele mit kezdeni a kéziváltó miatt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.