A nagy Tesla-rekord: árammal Európán át

Egy kalandos út története

Szerző: Markus Stier levél küldés  Koncz Dávid levél küldés 
Dátum: 2016.01.25. 03.01

Van egy maroknyi villanyautó-mániás, akiknek hiába mondják, hogy az e-autók nem alkalmasak utazóautónak. Négy Teslával indultak el Spanyolországból Európa tetejére.

A végén az a néhány órácska már igazán nem számított. Alig várta ugyan az elcsigázott csapat, hogy a rekordautóval és az Északi-fok végre kézzel tapogatható szikláival elkészüljenek a várva várt fotók, a királyt azonban mégsem lehetett csak úgy megzavarni. Márpedig V. Harald norvég király, a trónörökös Haakon és kedves felesége, Mette-Marit is pont ezen a napon látogatta meg a királyság legészakibb pontját, bár túl nagy felhajtást azért nem csaptak maguk körül. Még az is lehet, hogy csak kedvességből időzítették erre a napra a látogatást, ők sem akartak lemaradni a nagy eseményről.

Sikerült: 104 óra és 30 perc után a Tesla leparkolt az Északi-foknál

A kellemes skandináv nyár legszebb napján, augusztus 11-én, kedden, délután fél négy körül történt, hogy a már nem annyira vakítóan fehér Tesla S 85D hivatalosan is begurult az Európa legészakibb pontján kialakított parkolóba. 6425 kilométer volt ekkor az autó háta mögött, és nem utolsósorban egy új világrekord az “egész Európa átszelése a legrövidebb töltési idővel” címszó alatt a Guinness Rekordok Könyvében. Eredetileg 22 órás időlimitet tűztek ki a Guinnessnél, de ezt az ötletgazda Michael Willberg szerint jócskán sikerült alulmúlni 20 órával és 15 perccel.

Nyolc és fél óra késés

Annál fájóbb, hogy a második, saját maguk elé kitűzött célt nem sikerült teljesíteniük. “96 óra” – áll a másodpilóta és ruhagyártó Martin Wrobel által készített sapkákon és pólókon, ennyi idő alatt szerették volna megtenni a dél-spanyolországi Tarifából a Norvégia tetejéig vezető utat. Végül 104 óra és 30 perc lett belőle, ami azért nem tragédia, és rögtön vidámabb is lett a hangulat, amint a nap kibújt a felhők közül, meleg fénybe burkolva a tájat. Előkerültek a régóta tartogatott termoszok, a célba érés örömére a csapat igazi üvegpoharakba és porceláncsészékbe töltötte ki a nagy pillanatra tartogatott tejes kávékat és cappuccinókat.

A túrához csak áramra volt szükség, de egy fillérbe sem került. A töltés mindenhol ingyenes volt

“Rettentő kimerültek, de végtelenül elégedettek is vagyunk” – böki ki Willberg. Ez azért különösen fontos, mert tulajdonképpen az egész akció kiváltó oka az elégedetlenség volt az elektromos autók megítélésével kapcsolatban. Willberg belefáradt abba, hogy a politika és a média egyaránt a városi közlekedés jövőjeként emlegeti az elektromos járműveket, a hatótávolsággal kapcsolatos kompromisszumok miatt utazóautóként még véletlenül sem említve őket. Korábban egyébként Willberg sem elektromos autóval, hanem egy nagyon kényelmes Mercedes S 600 L-lel járt, egészen addig a pillanatig, amíg rá nem döbbent, hogy a munkahelyéig vezető tíz kilométeres útra óriási pazarlás ilyen autót tartani. A Tesla Model S-sel 50 méter volt a próbaút: “Ez az!” – mondta Willberg, és nyomban aláírta a szerződést.

Megosztott közösség

Az alternatív hajtás híveinek közössége alaposan megosztott, a hibridek rajongói mellett külön csoportot alkotnak a hidrogénes aktivisták, a tiszta elektromos hajtást propagálók, és persze a Tesla-mániások. Ők azok, akik a lemondások nélküli vezetési élményben hisznek, azaz abban, hogy a nagy teljesítmény igenis kombinálható nagy hatótávolsággal.

A Tesla-alapító Elon Musk követői ráadásul nemcsak szájkaratében erősek, tettekkel is bizonyítják, hogy a korlátozott hatótávolsággal kapcsolatos akadályok könnyedén legyőzhetők. Ott van például a spanyol Rafael de Mestre, aki a Roadsterjével már megkerülte a földet. Aztán Teslával senki nem tett még meg annyi kilométert, mint Hansjörg von Gemmingen báró, aki már több mint 400 ezer kilométert pakolt a Roadsterjébe, és persze szót érdemel Eberhard Mayer is, akinél gyorsabban senki nem vásárolt Tesla Model S-t Németországban. Gyerekjáték volt rábeszélni mindhármukat, hogy vegyenek részt a rekordkísérletben.

26 töltéssel 6425 kilométert tett meg a Tesla

Mindannyian saját autójukkal vágtak neki a kalandnak, Willberg a vadonatúj S 85D-jével “nevezett”. Az indulás előtt nem sokkal jött azonban a meglepetés, pontosabban az értesítés, hogy a hajóval érkezett autó a kirakodásnál megsérült. Szerencsére a Teslát nem sokáig kellett győzködni a rekordkísérlet fontosságáról, rövid határidővel új autót küldött a gyártó. De innen sem ment minden zökkenőmentesen, rögtön a nyitóetappal megszenvedett a kvartett. Noha a Tesla óriási tempóban építi ki az európai gyorstöltő-hálózatát, az ibériai félsziget egyelőre amolyan senki földje.

Gazzal benőtt töltők

Még az országban többé-kevésbé jól kiépített Chademo-állomások is csak korlátozottan hozzáférhetők, így a csapatok rögtön az út elején külön utakon indultak el töltőket keresni. Egyes ipari területeken gaz nőtte be a töltőket, és éjszakára egyébként is bezárták a telepeket, más állomásokat meg ugyan jelöltek az interneten, a valóságban azonban tágas parkolókat találtak a helyükön a csapatok. Egy alkalommal spanyoltudás nélkül próbáltak arról érdeklődni egy benzinkúton, merre találják a legközelebbi töltőt, az egészből azonban csak annyit értett a kutas, hogy akkumulátor és áram – így a kezükbe nyomott egy bikakábelt. “Tudtam, hogy a spanyolországi rajt lesz a legnagyobb kaland” – mondja Willberg, bár ezzel kapcsolatban azért tévedett.

És ezért csak magát okolhatja: a harmadik nap reggele volt, a négyfős csapatból ketten az igazak álmát aludták a hátsó ülésen. amikor Willberg Norvégiában egy pillanatra elveszítette a koncentrációját. Nem történt nagy tragédia, elnézett egy balos kanyart, lecsúszott a padkára, és kivégzett egy útjelző táblát. Az eredmény: a jobb oldali tükör és jobb első ablak összetört, az ajtók és a sárvédő enyhén behorpadtak, egyébként az autó járóképes maradt.

De ahogy a holdraszállásnál is mondták: a kudarc nem opció. A következő töltőpontnál, Mosj?enben sikerült megoldást találni az üvegproblémára, ebben a helyi specialisták, Andreas és Solve segítettek. A két szakember pillanatok alatt fóliával pótolta a kitört üveget, és még pénzt sem voltak hajlandók elfogadni a munkáért, így támogatva a rekordkísérletet. A túra híre a közösségi médiában is gyorsan terjedt, Setermoenben Truls Johnsen például csak azért motorozott el sietve a helyi töltőponthoz, hogy tippeket adjon a töltők helyével kapcsolatban a következő 500 kilométerre.

477 kilométer töltés nélkül

A rátöltés nélküli leghosszabb etapot még Spanyolországban teljesítette a csapat Tarifa és Alicante között, ez összesen 477 kilométer volt, holott a Tesla szerint az autó maximális hatótávolsága 425 kilométer. Menet közben, az autópályákon 110 és 130 km/h közötti volt az utazótempó, az országutakon 60 és 100 km/h közötti sebességet tartott a csapat. Az itt-ott elvesztegetett órák ledolgozására nem volt lehetőség, a Guinness felügyelői a telepített GPS-jeladókkal folyamatosan figyelték, hogy nem hajt-e gyorsan a csapat. A nagy sietségnek egyébként sem lett volna túl sok értelme.

Bőven jutott idő a csodálatos természetben való gyönyörködésre is

A hosszú utakon megszokott pisi-, cigi-, kávé- és fotószünetek mellett az autó összesen 27-szer állt meg töltés miatt. A legrövidebb megállás 18, a leghosszabb 110 percig tartott, ezt a harmadik sofőr, Frank Mischowski – saját bevallása szerint – alig bírta kivárni. “Ebben a pillanatban bármit megtettem volna egy gyorstöltőért” – vallotta be az út végén. A legtöbb gyorstöltőt hotelek és éttermek mellett találta a csapat, így volt ez a Toftaholm birtoknál is a svédországi Smalandban. Hála a Tesla-sofőröknek, ide egy rakás új vendéget is vonzott a túra, úgyhogy nem csoda, hogy tréfálkozni is volt kedve a tulajdonosnak: minden idők legjobb nyaráról kezdett mesélni, miközben Skandinávia éppen minden idők legesősebb júliusán volt túl.

A gyorstöltő-hálózat rohamosan bővül, így Michael Willbergnek sincs kétsége afelől, hogy a csapat rekordja valószínűleg nem lesz hosszú életű. De az út végén legalább sikerült még valamiben úttörővé válniuk: Willberg és Mischkowski az út elején megfogadták, hogy a célba érés után megmártóznak az óceánban. Sokáig kerestek egy megfelelő helyet a fürdéshez, végül a 2400 főt számláló Honningsv?gban kötöttek ki. Itt teljes értetlenség fogadta a tervüket, de a helyiek végül csak annyit mondtak: “Hát, ilyet sem csinált még itt senki.”

Kommentek

F1: Vettel elverte Hamiltont Mexikóban

Meglepetéssel ért véget a Mexikói Nagydíj második szabadedzése, Sebastian Vettel négy ezreddel megelőzte Lewis Hamiltont.

F1: Verstappen égett, Hamilton az élen

A Forma-1-es Mexikói Nagydíj első edzésén Lewis Hamilton nagy tempóval nyitott, mögötte a Ferrarik. Max Verstappen autója kigyulladt, a Sauber szárnya szétrobbant a pályán.

Halállal poénkodó reklámot csináltak a Volvónak, bár a svédek nem kérték

A Volvo által alkalmazott marketinget ismerve egy ilyen reklámfilmért még megjelenése előtt kirúgnák az összes felelőst.

F1: Alonso válaszokat vár a McLaren-vezérről

Fernando Alonso a szezonzáró után szeretne tisztán látni azt illetően, hogy mi lesz Ron Dennisszel, a jövőben ki lesz a McLaren főnöke.

F1: Alonso lassú defektet kapott Massától

Fernando Alonso Mexikóban elárulta, hogy a Felipe Massával történt austini ütközése után lassú defektet kapott.

Vettel: A Ferrariból is lehet Red Bull és Mercedes

Sebastian Vettel szerint minden adott ahhoz, hogy a Ferrari lemásolja a Red Bull és a Mercedes dominanciáját.

Egyre több alternatív autót vesznek Európában

Egyre több elektromos és hibrid meghajtású gépkocsi fut az európai utakon.

Hol vegyek szervizkönyves használt autót?

Kevés van itthon fiatal és követhető előéletű használt autóból. Az igényre reagáló flottakezelőktől egyre több helyen lehet közvetlenül megvenni a leadott vállalati autókat.

Button szerint rosszul nézzük a Forma-1-et

De ez nem a mi hibánk, a rossz kamerabeállítások miatt nem olyan borzongató a szupergyors verseny. Jenson Button reméli, hogy az új tulajdonosok jobban értenek a tévézéshez.

Repülő autóval lobbantanák az olimpiai lángot

Elég hülye ötlet, és a tesztekből ítélve elég kilátástalan a dolog.

Láttad már az új Star Wars-videót?

A Zsivány Egyes világba repít minket a Nissan, a film egyik főszponzora. Pofás kis videót raktak össze.

F1: Arrivabene egyedül nem bír a Ferrarival?

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint Maurizio Arrivabene mellé kellene egy segítő a Ferrari irányításához, egyedül nem bír a feladattal.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.