A prototípusok álcázásának titkai

A prototípusok álcázásának titkai

Szerző: Maximillian Immer levél küldés  Koncz Dávid levél küldés 
Dátum: 2015.09.14. 08.09

Naponta százszámra lepik el az utakat olyan prototípusok, amelyek diszkréten rejtegetik igazi formájukat. Elmagyarázzuk, hogyan álcázzák őket.

Nem valószínű, hogy hivatalosan valaha is reklámozni fogják, de ettől még a kémfotóknak nagyon is fontos szerepük van az autógyártók marketingstratégiájában. Semmi sem egyszerűbb annál, mint “véletlenül” készíteni néhány fotót egy tesztelés alatt álló prototípusról, mellékelni a képekhez egy-két információt, és – típustól függően – máris garantált a megjelenés az autós sajtó hírfolyamában.

Régi találmány

A kémfotókon olykor teljesen becsomagolt, máskor majdnem leplezetlen formában láthatók az autók, mindkét fajta felvételnek pontos helye lehet egy jól felépített kampányban. De az álcázás folyamatos ledobálása a végső finomhangolás szempontjából egyébként is kulcsfontosságú, mert a tesztciklusok utolsó fázisa mindig a közúti próba, a szériamodell konkrét viselkedését pedig csak extra elemek nélkül lehet igazán szimulálni. A legutolsó fázisig azonban tökéletes megoldás a rafinált csomagolás.

Az álcázás majdnem százéves találmány, a fekete-fehér festés eredetét a hajózásban kell keresni. A szemkápráztató csíkozással az angol Norman Wilkinson állt elő először 1918-ban, találmányával a brit haditengerészet hajóit próbálták nehezebb célponttá tenni. Wilkinson arra számított, hogy az optikai illúzió megtéveszti az ellenséget, így az nagyobb eséllyel lő félre, vagy találja el a hajókat kevésbé kritikus pontokon.

Az álcázás feladata ma már csak annyi, hogy a riválisokkal, a fotósokkal, az újságírókkal, és persze a vásárlókkal szemben időt nyerjen egy-egy gyártó a hivatalos premier időpontjáig.

Kis csapat sok autóra

Az autógyártók különböző módszerekkel álcázzák modelljeiket, az egyedi mintázatú fóliák mellett olykor extra elemeket is felszerelnek a lehető legnagyobb felületű takarás érdekében. Az álcázás akkor jó, ha a közúti tesztelést egy pillanatig sem akadályozza, és a változtatásra is lehetőséget ad, a fejlesztők ugyanis gyakran az ilyen közúti próbák tapasztalatai alapján változtatnak fontos alkatrészeken. Ezzel biztosítható, hogy egy új autó többé-kevésbé hibátlanul kerüljön piacra, bár ez az egyre rövidülő fejlesztési ciklusok miatt nem könnyű.

A BMW jelenleg is alkalmazott álcázási mintáját 2007-ben fejlesztette ki egy fiatal mérnök a doktori munkája keretében. Alapjait Wilkinson hagyományos csatahajó-álcázása adja az 1910-es évek legvégéről, de a fekete háttér előtt különböző fehér színű, jellemzően spirál alakú vonalak tekeregnek. Egy BMW-méretű vállalatnál akár egy külön óriásrészleg is foglalkozhatna a különböző BMW-, Mini- és Rolls-Royce-prototípusok álcázásával, ezzel szemben a valóság az, hogy egy mindössze négy szakértőből álló csapat feladata a téma.

Lavírozás az igények között

A csapat vezetője Thomas Nock, aki egy konstruktőrrel és két további beosztottal minden egyes prototípus álcázását egyedileg tervezi és valósítja meg. A mérnökökkel, dizájnerekkel és a vezetőséggel való egyeztetések után áll össze a kép arról, hogy melyek egy adott modell legfontosabb titkai, amelyeket biztosan álcázni kell. Nehezíti a csapat dolgát, hogy minden egyes megbeszélésen új érdekek merülnek fel, amelyekhez lehetőségük szerint próbálnak alkalmazkodni.

A dizájnerek vesszőparipája például, hogy a prototípusok a lehető legkevesebbet árulják el egy új modell formájáról, emiatt sokszor csavaroznak kemény takarólemezeket az autók oldalára, de gyakran a motorháztetőre is. Ezzel szemben a tesztelők kívánsága, hogy a prototípus tulajdonságai a lehető legközelebb legyenek a későbbi szériamodelléhez – az ő oldalukról gyakran elhangzó kifogás, hogy az extra takarólemezek és a leragasztott légbeömlők megváltoztatják az adott autó aerodinamikai jellemzőit, így nem lehet igazán releváns adatokhoz jutni közúti fázisban.

Nehezíti az álcázó csapat dolgát, hogy a felszerelt takarólemezeknek minden műszaki előírásnak meg kell felelniük, mert a közlekedési hatóság minden egyes prototípust alaposan megvizsgál a forgalomba helyezési engedély kiadása előtt. Tesztvezető sem lehet akárkiből: különleges jogosítványra van szükségük, és több képzést el kell végezniük például stresszkezeléssel, illetve a magasfeszültségű és egyéb rendszerek működésével kapcsolatban is. Átlagosan két évig tart, amíg egy tesztvezető először prototípus közelébe kerülhet.

Az álcázás három fázisa

A legtöbb BMW-prototípus a fejlesztés során három álcázási fázison megy keresztül. Ezek közül az első a teljes álcázás, ilyenkor csavarozzák fel a takarólemezeket, matricázzák az autó teljes felületét, de még a fényszórókat is kicserélik. A második fázisban már csak a különösen árulkodó, az adott típusra jellemző pontokat fóliázzák, ezek között azonban minden esetben ott van a fényszóró környéke, és gyakran a hátsó részt, az autó oldalát, illetve a motorháztetőt is álcázzák.

Az utolsó fázisban már a szériaközeli modell látható, amely nem sokkal később a kereskedésekbe kerül, a BMW-emblémát azonban hagyományosan a legutolsó pillanatig takarják. Akkor is, ha már minden mindegy.

Copyright- 2015 MPS

Kommentek

A magyarok gyűlölik a magyar utakat, ez már hivatalos

Magyarországon a legalacsonyabb az infrastruktúrával való általános elégedettség, a magyarok mindössze 10 százaléka értékelte összességében pozitívan a közlétesítmény-hálózatot.

F1: Ki mondta, hogy Rosberg nem tud bulizni?

Nico Rosberg ugyan csak második lett az Amerikai Nagydíjon, a vb-címtől nem került messzebb.

Így lett világbajnok a Forma-1-es playboy – videó

A 40 évvel ezelőtt a mai napon zajlott a Forma-1 történetének egyik legnagyobb párharcának fináléja.

F1: ” Vörös katasztrófa, a Ferrari hátramenetbe kapcsolt”

A nemzetközi sajtó elsősorban a címvédő Lewis Hamilton 50. futamgyőzelmét és a Ferrari szenvedését emelte ki a Forma-1-es Amerikai Nagydíj másnapján.

F1: A Red Bull-ifjonc nem érti, miért pattintották le

Pierre Gasly nem érti, miért nem kapott lehetőséget a Toro Rossónál a 2017-es idényre.

Az új C3-mal ismét magára talált a Citroën

Nagyon jó kis kocsi és vérbeli Citroën született. A C4 Cactus és a C4 Picasso után az új C3-ban állt végre teljesen össze, hogyan képzeli el a Citroën a következő 5-10 év autóit.

Sztárokkal lesz tele a legendás erotikus naptár

A Pirelli 2017-es naptárja ezúttal igazán különleges lesz. Itt egy kis ízelítő.

F1: Érthetetlen, hogy ezt Alonso megúszta

Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója finoman szólva sem örült annak, hogy Fernando Alonso büntetés nélkül megúszta a Felipe Massa ellen bemutatott austini manőverét.

F1: Alonso akkor is kiszállna, ha a Mercedes hívná

Fernando Alonso azt mondja, sem a világbajnoki cím, sem egy esetleges Mercedes-szerződés nem tarthatja vissza a kiszállástól, ha 2017-ben nem tetszenek neki az új autók.

Ecclestone: Lewisnál jobb bajnokunk sose volt

Bernie Ecclestone-nak ugyan semmi baja Nico Rosberggel, de kitart amellett, hogy Lewis Hamilton sikere sokkal hasznosabb lenne a Forma-1 számára.

Ez a 25 éves Audi úgy rajtol, hogy szem nem marad szárazon

Nincs is jobb, mint egy felpiszkált öthengeres fülbe hasító ropogása. Ez az Avant a pokol gyermeke, benne van minden, amiért rajongást gerjeszt egy négykarikás szerkezet.

Ismét drágulnak az üzemanyagok

Szerdán folytatódik az áremelések sorozata a kutakon, mindkét üzemanyag drágább lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.