A szocialista autógyártás remekei mai szemmel

A szocialista autógyártás remekei mai szemmel

Škoda, Trabant és Wartburg menetpróba

Szerző: Alf Cremers levél küldés  Szántó Péter levél küldés 
Dátum: 2015.06.29. 06.45

Hogy régen, a Trabantok, Wartburgok és Škodák korában minden jobb lett volna? Ez jókora költői túlzás lenne, de mégis jóleső nosztalgiával gondolunk ezekre az autókra.

Mintha Debrecenből elkocsikáztam volna Győrbe, vagyis nagyjából 380 kilométert tettem meg a Škoda 105 L kormánya mögött. Sok mindenre emlékszem az útból, de leginkább arra, hogy hangos volt és lassú, még a buszok is erőlködés nélkül nyomtak le – nemcsak a lejtőkön, hanem az emelkedőkön is. Ha verset írnék az útról, biztosan az lenne a címe, hogy Óda a lassúsághoz, de legalább a 46 lóerős motor fogyasztására nem lehetett panaszom: 7,8 liter benzint égetett el száz kilométerenként.

A Skoda csinos, messziről felismerhető karosszériát kapott, tényleg lehet lelkesedni érte. Ahogy természetesen a Wartburgért és a Trabantért is. A képekre kattintva galéria nyílik!

Igazából persze számítottam arra, hogy jó ideig elpepecselek az úttal, eleve a 110-es tempó környékét céloztam meg, úgy kalkulálva, hogy ennyit még éppen elbír a kölcsönautóm, amelyből a tulajdonos intése alapján csöpög egy kis hűtővíz. És hát így is üvöltött, mintha nyúznák, mi lett volna, ha bátrabb vagyok?

Nem hagy cserben

De végig biztos voltam benne, hogy az “én” Škodám nem fog cserben hagyni. Lehetett volna egyébként lassabb és hangosabb is az út, de az egyik korábbi lengyel tulajdonos – ezúton is üdvözlöm – szerencsére betette a régi helyére az S 130 ötfokozatú váltóját. Igazi áldás ez sofőr és autó számára egyaránt, 110-nél nagyon nem mindegy, hogy 4200-at vagy csak 3500-at forog a főtengely. Honnan tudom, hogy pont annyit? Csak onnan, hogy ez a derék korábbi gazda az S 130 fordulatszámmérőjét is beépítette az autóba.

Az egykori Kelet-Németországban a Skodával kapcsolatban népszerű volt a PPMR rövidítés, amely azt jelentette, hogy pikk-pakk megeszi a rozsda. A 742-es második szériája már gondos rozsda-előkezelésen esett át, a nem túl szervizigényes technikától sem kell tartani

A Škoda most valamivel több mint félmillió forintért eladó, veteránrendszámra éretten és kirobbanó formában. A téglavörös fényezés és a fehérített küszöbök megvettek kilóra, legszívesebben hazavittem volna.

A farmotor bája

Pont úgy, mint rég: 27 évvel ezelőtt is nagyon vágytam egy ilyenre. Három elfogyasztott autó, az NSU 1200 C, a VW K70 és az Audi 100 LS után úgy döntöttem, hogy egy életem, egy halálom, veszek egy új Škoda 130 GL limuzint, fordulatszámmérővel, ötfokozatú váltóval, 10 590 márkáért. Elkövettem azonban egy nagy hibát: elvittem próbaútra, ami döbbenetesen kijózanító volt. Az a Ford Taunus V6, amit végül megvettem helyette, mindent sokkal jobban és finomabban tudott, legalábbis akkor úgy gondoltam, ma már kissé másképp látom a dolgokat. Most, 2015-ben a 105 L pont olyan, mint bármelyik öreg autó, kissé lustán, erőtartalékok nélkül mozog, sokat követelve a vezetőjétől.

A Duroplast nem rozsdásodik ugyan, de a Trabant így is elég támadási felületet kínál a barna pestis számára. Az acélváz, de különösen a keretek gyakran érintettek, a szorgos keletnémet munkások minden igyekezete ellenére. Az egyszerű technika problémamentes

A Škoda csavarorsós kormányműve nemcsak elsőre, hanem másodikra is szokatlan, de mentségére szól, hogy vadiúj korában sem volt sokkal meggyőzőbb. Nagyobb az autó fordulóköre, mint az Audi 100-asomé, a váltó ropogós és pontatlan, cserébe rövid utakon jár. A Škoda igényli a babusgatást a vezetőjétől, rá kell érezni, hogy mikor mire van szüksége, de meghálálja a törődést. Például alacsony olajfogyasztással és könnyen cserélhető vezérléssel.

Van benne kraft

A Škoda mindig is más volt, mint keleti harcostársai, a Wartburg és a Trabant, amelyekkel hamarosan találkozni fog, a sorból való kilógását a négyütemű motornak köszönheti. Melegindítás után rövid ideig kékesen füstöl ugyan, de ez ismert jelenség, az oka csak annyi, hogy a szelepszártömítésekre már ráférne a csere. Van benne kraft, nem kell kilométerekkel korábban rákészülni egy emelkedőre, a csomagtartójában pedig, amely olyan elegánsan nyílik, mint egy zongora teteje, nem áll tócsákban a házilag kevert olaj. És a főtengelyt sem kell százezer kilométerenként generálozni.

1966-ban a forma még nyugati szinten volt. Trapézformák és sok üveg

Mindezekkel együtt a Škodának a két előddel, az MB 1000-essel és az S 100 L-lel 25 évre sikerült egy olyan autóipari zsákutcába kormányoznia magát, amelyben egyedül a Porsche 911-esnek terem babér. Hiába csal a látszat, a Škoda bizony farmotoros autó, ellentétben fronthajtású keletnémet kortársaival. A farmotoros kialakítás előnye a könnyebb kormányzás, a jobb tapadás és a nagyobb kényelem, mert a motor miatt hátul nem a kemény merev tengellyel kell kínlódni. A driftképességekről és az élményszámba menő fékezésekről ne is beszéljünk. Az elmélet szerint a farmotor velejárója az érzékenység az oldalszélre és a szűk utastér, a Škoda azonban erre alaposan rácáfol, lélegzetelállítóan tágas a tengelyek között.

Egyáltalán nem úgy fest, mint egy farmotoros autó

A csinos zongorafedél alatt bőven van hely a rakománynak, szükséghelyzetben akár négy rekesz sört is be lehet tárazni előre. Persze, ha ekkora a teher elöl, azt megérzi a tapadás, ilyenkor a hátulját sem olyan könnyű megtáncoltatni, de legalább stabilizálódik az egyenesfutás. A Škodában a hűtő is elöl van – lehet, hogy csöpög, de a menetszél miatt így is hatékonyabban dolgozik, mintha hátulra építették volna be.

A kis csoda

Bekanyarodok egy stílszerűen igazi szocialista hangulatot árasztó gyárterületre, ahol Rico Habeckkel és az 1986-os Trabantjával találkozom. Noha néhány éve már közelebbi ismeretséget kötöttem egy Trabanttal, nem bírom ki, hogy ne hozzam fel a szokásos előítéleteket. Szembesítem a tulajdonost a közvélekedéssel, hogy sokak szerint a zwickaui régi Audi-gyárban készült autók primitív, elavult vackok, amelyek nem elég, hogy szűkek, még idegesítően hangosak is, a keverékben lévő olaj miatt pokolian bűzlenek, és mindezek tetejébe ciki fröccsöntött műanyag-karosszériával készültek.

Mintha egy kis Pininfarina is lenne benne. A 601-es úgy néz ki, mint egy aprócska Peugeot 404

Az egész egy matchbox, amelybe legfeljebb csak mazochisták ülnek be kalandvágyból, hogy aztán nekiálljanak birkózni a kormányra szerelt váltóval és az egy, kettő, három vagy a ki tudja, mennyi szinkronizáció nélküli fokozattal. Meg a vészjóslóan gyengécske dobfékekkel, amelyek egy egeret nem bírnának megállítani, nem hogy egy autót.

Majdnem minden karosszériaelem csavarral rögzített, erről árulkodik a sok hézag. Egyszerű hátsó, nagy hasmagasság

De elég is ebből a karaktergyilkosságból, mert ahogy annyi más esetben, az előítéletek nagy része ezúttal is téves. A Trabant például kétkörös hidraulikus fékrendszert kapott, és ahogy Rico a többi műszaki megoldást is részletesen bemutatja, igazat kell adnom neki abban, hogy ez az autó inkább zseniálisan egyszerű, és még véletlenül sem primitív. Főleg ebben a megkímélt, alig 46 ezer kilométert futott állapotában.

Kezdőknek is jó

A Trabantnak négy teljesen szinkronizált előremeneti fokozata van, sokan tartanak ugyan a váltótól, de általában a kezdők is könnyen elboldogulnak vele. Rico szerint kétségkívül lehet macerásnak nevezni, de az autó komolyságát nem kérdőjelezheti meg, hogy indítani csak a műszerfal alján lévő benzincsap kinyitása után lehet. Rico 1:40 arányú keveréket használ, ezzel csak a motor bemelegedéséig füstöl a Trabi, utána egyáltalán nem. Az autó amúgy a helykihasználás mestere – a kényelmes, négyüléses kabin mellett a Fiat 500-as belseje maximum madárfészeknek tűnik -, a csomagtartója annak ellenére óriási, hogy a 26 literes tankot is itt (alatta) rejtették el.

A 46 lóerős 105-ös nevében szereplő L kellemesebb utasteret takar. Az alapmodell a 105 S volt

A Trabant 13 colos kerekei nem süllyednek el Titanicként minden kátyúban, sőt az elsőkerék-hajtású autóknál gyakori merev tengely helyett alkalmazott független hátsó felfüggesztésekkel bámulatosan jó menetkényelmet is ad. A 12 voltos csatlakozó alaposan átgondolt elektronikáról árulkodik.

Lehet, hogy a karosszéria műanyag, a kerékjárati ívek azonban kifejezetten mutatósak. 13 colos kerekek

Ügyes kapcsolgatással a 600 köbcentis, 26 lóerős kétütemű motorból könnyű akkora lendületet kiautózni, amellyel nemcsak egy Fiat 500-ast, hanem egy négyütemű Glas Isart is lazán faképnél lehet hagyni. Ami a Trabantban kifejezetten zavaró, hogy a karosszéria öntőformájában soha nem sikerült teljesen sima felületeket létrehozni, a sorjás élek is a kidolgozás nem éppen precíz minőségéről árulkodnak.

A legjobb a háromból?

Rico Trabantjából Klaus Hornung Wartburg 353 W-jébe ülök át, a W jelzi, hogy ez az úgynevezett továbbfejlesztett változat. Kissé röhejes ugyan a jelölés, mert a farmotoros Škodával ellentétben a 353-assal évtizedekig nem sok mindent csináltak, de néhány újdonság azért valóban bemutatkozott. A W változatban elöl tárcsafékek jelentek meg kétkörös hidraulikával, az utastér kerek műszerekkel, illetve biztonsági kormányoszloppal frissült, a modell 1975-ben jelent meg.

Gyenge pontok (Skoda 105-134): első sárvédő; A oszlop; hűtő-összekötő; küszöb; alsó kereszttartó; kerékjáratok; szelepszártömítések; hűtésrendszer; olajszivárgás; futóműperselyek

A nagy Wartburg-rajongó Klaus szerint a W-korszak előtt készült, több krómmal díszített modellek sármosabbak voltak ugyan, ennek ellenére imádja a 81-es, hódbarna színű autóját. Odavan a háromhengeres, kétütemű motorért is, amelyet szerinte össze sem lehet hasonlítani a négyhengeres, Volkswagen-féle 1,3-assal, amelyet az utolsó Wartburgokba szereltek a gyár összeomlása előtt. Klaus szerint mondhat akárki akármit, a Wartburg-élmény a jellegzetes háromhengeres hanggal az igazi, ez illik az autó karakteréhez.

Igazi örömautó

Neki is igazat kell adnom: a Wartburg gyorsításnál, azaz terhelés alatt utánozhatatlan orgánummal énekel, sokkal elbűvölőbb, mint a Trabant, amely inkább csak gépiesen zakatol. Gázelvétel után a háromhengeres néhány másodpercig szabálytalanul dadog, de csak addig, amíg a váltó tisztán be nem kattan a következő fokozatba, folytatva a lelkes loholást. A kormányváltó olyan, mint egy költemény, élmény vele minden egyes kapcsolás.

Gyenge pontok (Wartburg 353): sárvédők és acéllemezek; keresztlengőkarok; padlólemez; hátsótengely-rögzítések; kerékjáratok; karburátor; szélvédőgumik; főtengelycsapágy; elektronika; hajtótengelyek

A Wartburg valójában minden porcikájában igazi örömautó. Menettulajdonságaiban kenterbe veri a szívem csücskének számító Škoda 105 L-t, nem bólogat, a hosszú rugóutaknak köszönhetően Opel Senatorhoz hasonlítható menetkomfortot ad. A Škoda négyüteműjénél sokkal-sokkal életerősebbnek érződő Wartburg-motor elhelyezése is remek, mivel nem nehezedik akkora súllyal az első tengelyre, az alulkormányozottságra így még gyors kanyarokban sem túlságosan hajlamos. A fogasléces kormánymű közvetlen, alig érződik rajta hajtási befolyás. Nagy kár, hogy a Wartburg kidolgozása olyan, amilyen, ha csak egy kicsivel kevésbé spóroltak volna az anyagokkal, máris a 353-as lenne a favoritom a Škodával szemben.

Gyenge pontok (Trabant 601): padlólemez fémelemek; sárvédők acélváza; lökhárító rögzítési pontok; futóműrögzítés; spirálrugók (1988-tól); váltó; szinkrongyűrűk; főtengelycsapágy; futómű (csuklók); önindító és generátor

Nem kérdés, a Wartburg a legjobb a három keleti autó közül. Háromhengeres kétütemű motorja ellenére kulturáltan jár, kényelmes, bár belül nem különösebben modern. De a Škodát akkor is jobban kedvelem, a szívem a 105 L felé húz. Talán azért, mert nagyon emlékeztet az első autómra, az NSU 1200 C-re.

Copyright- 2015  MPS

Kommentek

 • dokipapa

  Mindhárom autóm volt. A wartburg tourist jött be nekem egy kis átalakitással. Trabant röpsúly lett beépitve és elektromos hütőmotor. Csendesebb lett és nem kellett sürün visszakapcsolni. Campingezni kiváló volt, sokat lehetett bele pakolni.

 • zoldfulu2000

  Nem értem ezt a hamis nosztalgiát. Sokat elárul a Skoda és a Trabant színvonaláról, hogy az akkor 30 éves Fiat műszaki alapú faceliftelt Ladák “prémiumautónak” minősültek.

 • rolleros

  Kicsit fura egy cikk, de a fotók szuper minőségűek !

 • KoboldInside

  A Trabantban a motor felett van az üzemanyag-tartály. A Mérete az stimmel :) A 4-üteműben volt hátul.

 • alcatalca

  Az általad vezetett Skodában már rég nem csavarorsós a kormánymű!

F1: A Ferrari megtanult hallgatni, máris támadják miatta

Olaszországban nem vették jó néven, hogy a Ferrari az idei előszezonban hallgatásba burkolózik.

Bűnös és fizet a gyilkos légzsákok gyártója

A Takata hivatalosan is bűnösnek vallotta magát az általa gyártott, világszerte legalább 15 emberéletet követelő hibás légzsákok miatt, és beleegyezett az egymilliárd dolláros büntetőbírság kifizetésébe – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

F1: 2025-ig marad az Orosz Nagydíj

Az Orosz Nagydíj szervezői szerződést hosszabbítottak, 2025-ig biztosan marad Szocsiban a Forma-1. Éjszakai futam is lehet.

Magyar ötlettel alakulhat át az autós kárrendezés

A gépjármű-kárrendezési folyamatokat támogatja a KárWeb nevű hazai startup. A szolgáltatás próbaüzeméhez már csatlakozott az egyik vezető biztosító.

Nagy változás jön egy Budapestet érintő viszonylaton

Másfél év után végleg kivonul a Lux Express busztársaság a közép-európai térségből. Csak a Varsót a Baltikummal összekötő járatok maradnak meg. Megszűnik a Budapest-Krakkó-Varsó buszjárat is.

Kiderült, mikor és mitől kapnak defektet a magyarok

Tízből legalább négy magyar autósnak volt már defektje az elmúlt öt évben, ráadásul ezeknek több mint fele jellemzően délután és este, sötétedés után történt, minden másodikat pedig szög vagy kátyú okozott.

F1: A Red Bull-főnök beszólt a McLarennek

A Red Bull csapatfőnökének nagyon nem tetszenek az idén újra megjelent cápauszonyok, mindent megtesz majd, hogy a jövő évre eltűnjenek. Valami más is bántja Christian Horner szemét.

Kompakt terepkupé a Mitsubishitől

Kompakt szabadidőjárművel erősíti kínálatát a Mitsubishi. Az ASX mellé, nem helyette érkezik a divatcentrikus crossover.

Kitakarította az autóját, azonnal milliomos lett

Autója takarítása közben talált meg egy rég elveszett lottószelvényt, és lett egy csapásra milliomos egy nagypapa a kelet-ausztráliai Newcastle-ben.

F1: Hamilton a Merci szépségére épít

Lewis Hamilton szerint a Mercedes 2017-es Forma-1-es autója mindenki másénál jobban néz ki, ezért a bajnokságban is az élen lehet a helye.

Két percig küzdött a tankolással a srác egy hazai önkiszolgáló benzinkúton

A fiatal srác nem tudott megbirkózni a tankolás feladatával, és mivel önkiszolgáló kút szerepel a felvételen, így a személyzet segítségére sem számíthatott. Kétpercnyi elkeseredett küzdelem után feladta a harcot, és tankolatlanul távozott.

Elkormányoz, ha veszélyt szimatol a Volvo új szabadidőjárműve

Folytatja biztonságtechnológiai offenzíváját a Volvo. A hamarosan színre lépő XC60 fedélzetén olyan ütközésmegelőző rendszer működik, amely kikerüli az akadályt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.