Detroit Amerika autóiparának fővárosa. Itt találta fel Henry Ford a modern autógyártást, itt lett a General Motors mindent maga alá gyűrő mamutkonszern, a Chrylser pedig sokmárkás óriásvállalat a Maxwell Motor Company romjain – és itt állt bele majdnem a földbe ez az egész hóbelebanc két évvel ezelőtt. Maga a város állítólag olyan, mint egy rosszul sikerült utópia: a harmincas években nagyvonalúan és ízlésesen megépített metropoliszból mára egy elhagyott felhőkarcolókkal, komplett üresen álló kerületekkel és rosszarcú emberekkel telezsúfolt romhalmaz maradt.

Detroit. Valaha jobb idők jártak errefelé. Meg a Robotzsaru

Detroit. Valaha jobb idők jártak errefelé. Meg a Robotzsaru


Amikor megpróbáltam utána olvasni, hogy mit nem szabad kihagyni, ha az ember Detroitban jár, az a néhány kommentelő, aki egyáltalán vette a fáradságot, hogy hozzászóljon a témához, nagyjából egyet értett abban, hogy a mihamarabbi elutazást. Tényleg nem turistaparadicsom, az útleírások egy őstermelői piacot meg a görög negyedet emelik ki, nagyjából mindkettőt azért, mert egész jókat lehet enni a környéken. Meg persze Henry Ford múzeumát, ami állítólag tényleg ütős, igyekszem belezsúfolni a programba.

De nem lesz egyszerű, az önálló bolyongás nem javasolt, Detroit veszélyes város. Egy GM-es forrásom szerint annyira rossz a közbiztonság, hogy a vállalat korábbi székházával szemben (azaz az utca túloldalán) lévő szálloda vendégeit olyan sokszor kirabolták az úton átkelés közben, hogy úgy döntöttek, inkább építenek zárt átjárót a két épület emeletei között. De azóta állítólag javult valamelyest a helyzet. A mai Detroit hivatalosan az USA bűnözés által harmadik legjobban sújtott városa, gondolom, az első kettő a 80-as, meg a 90-es évek Detroitja lehet.

Vacsora a repülőn, nem gyors kaja az éjjel-nappaliból

Vacsora a repülőn, nem gyors kaja az éjjel-nappaliból


És ha ez nem lenne elég, még hideg is van. Ilyenkor csak az ideát használatos Fahrenheitben 0 fok feletti a hőmérséklet, a Celsius skálán súlyos mínuszok röpködnek, állítólag volt olyan év, hogy az autószalon közönsége jéghegyet látott úszni a folyóban. Amszterdamból kicsit több mint nyolc óra az út repülővel és Izland meg Grönland érintésével értük el a jégbe-hóba burkolt amerikai kontinenst, amely fölé érve a Delta Airlines igazi amerikai menüvel lepett meg: mélyhűtött pizzaszelet kétujjnyi, félig nyers tésztával, savanyú chardonnay és ízetlen vaníliafagyi papírdobozban. Tisztára, mintha leugrottak volna a benzinkútra valami vésztartalékért július 4-én.

Most -11 fok van, de az időjárásjelentés szerint -16-nak érződik. A szálloda halljában két idős takarítónő az imént eképp köszöntötte egymást: “Good mornin’ my fella!” Üdvözlünk mindenkit az amerikai autógyártás fővárosában!